- Medicamentul ar putea fi folosit pentru a trata milioane de oameni în fiecare an.
- Cercetătorii speră că medicamentul va fi pus la dispoziția personalului de prim ajutor în viitor.
- Testele pe oameni sunt așteptate să înceapă aproximativ la sfârșitul anului 2023.
Un medicament dezvoltat cu ajutorul veninului celui mai mortal păianjen din lume pentru a preveni leziunile cauzate de un atac de cord sau de un accident vascular cerebral va trece la teste clinice.
Advertisment
Potrivit unor publicații străine, o singura mușcătură a păianjenului poate provoca greață, vărsături, dureri de cap și, în cazuri mai grave, pierderea cunoștinței și chiar moartea.
Cercetătorii de la Universitatea din Queensland folosesc o moleculă din veninul păianjenului K’gari pentru a dezvolta primul medicament de acest tip utilizat în clinică.
Recomandări
Cercetarea va putea acum să avanseze spre testele clinice după ce compania de comercializare a acordat licența pentru medicamentul candidat, IB001, companiei Infensa Bioscience din Brisbane.
Mark Smythe, cercetător principal al UQ, a declarat că inima nu poate regenera celulele musculare care au murit în timpul unui atac de cord.
15 mil. de oameni mor anual din cauza unui accident vascular cerebral
„Medicamnetul blochează semnalele care determină moartea celulelor cardiace și, atunci când este administrat imediat victimelor atacului de cord, ar putea reduce leziunile la nivelul inimii și ar putea îmbunătăți semnificativ rezultatele pentru persoanele cu boli cardiace„, a spus el.
Profesorul Glenn King de la Institutul de Bioștiințe Moleculare al UQ a declarat că tratamentul ar putea avea un impact asupra a milioane de oameni în fiecare an.
„Numărul de persoane care au un atac de cord sau un accident vascular cerebral este, evident, mult mai mare. Vorbim despre o populație de pacienți de potențial zeci de milioane de persoane pe an care ar putea beneficia de acest medicament„.
Testele clinice de fază I ca tratament pentru atacul de cord sunt așteptate să înceapă în Queensland anul viitor, iar testele pe oameni ar trebui să înceapă aproximativ la sfârșitul anului 2023.
Partenerii noștri