• UBB Cluj a creat Laboratorul ENGAGE ca să studieze gazele  naturale, precum metanul și hidrogenul.
  • Laboratorul ENGAGE este primul laborator de acest fel din România.
  • Prof. Dr. Călin Baciu spune că cercetările vor aborda impactul gazelor asupra mediului.

O veste bună vine de la Cluj! Universitatea Babeș-Bolyai a creat laboratorul ENGAGE, primul din țară care își propune să studieze gaze precum metanul și hidrogenul, care au un impact semnificativ asupra mediului și energiei.

„Veste bună” pentru că suntem pe ultimele locuri în Europa când vine vorba de cercetare. Avem mai puțin de 20.000 de cercetători în toată țara, în timp ce Anglia are 800.000.

Și chiar și așa, bugetul științei a fost redus anul acesta cu 20%.

Recomandări

RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
ACUZAȚII LA HOLLYWOOD
BURNETT E EMISAR ÎN UK
NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT

De ce este important să studiem gazele naturale în România?

„România este una dintre țările cu cele mai mari tradiții din lume privitor la extracția hidrocarbunilor. Am avut prima sondă de gaz, prima producție de gaz din Transilvania la 1909.

Pe când petrolul are o istorie chiar mai lungă, am depășit 160 de ani de la prima producție înregistrată de petrol din lume”, a declarat Călin Baciu, profesor la Facultatea de Stiințe și Ingineria Mediului, pentru Aleph News.

Vor putea aceste cercetări în Laboratorul ENGAGE să contribuie la combaterea schimbărilor climatice și la dezvoltarea unor surse de energie mai curate?

„Laboratorul nostru își propune mai multe direcții de activitate și aș menționa aici gazele cu valențe energetice, cum este metanul și hidrogenul, gaze tehnice, cum este heliu, studiul producerii hazardelor, cum am avut doi ani în urmă în județul Dolj sau în alte locații din țară cu mai mulți ani și studiul schimbărilor climatice. 

Din punctul de vedere a schimbărilor climatice, activitatea noastră se concentrează pe principalele gaze cu efect de seră, metan și dioxid de carbon”, a declarat Călin Baciu, profesor la Facultatea de Stiințe și Ingineria Mediului, pentru Aleph News.

Citește și