- Astronomul regal Martin Rees, unul dintre cei mai distinși astrofizicieni ai Londrei, a prezis un viitor sumbru pentru omenire.
- Secolul actual, spune Rees, „este unul special”, deoarece ar putea fi cel în care „noi, ca oameni, ne vom distruge”.
- El spune că există atât de multe amenințări, de la schimbările climatice până la dependența excesivă de tehnologie, încât este greu de văzut cum poate supraviețui omenirea.
Astronomul regal Martin Rees, unul dintre cei mai distinși astrofizicieni ai Londrei, a prezis un viitor sumbru pentru omenire. Secolul actual, spune Rees, „este unul special”, deoarece ar putea fi cel în care „noi, ca oameni, ne vom distruge”.
El spune că există atât de multe amenințări, de la schimbările climatice până la dependența excesivă de tehnologie, încât este greu de văzut cum poate supraviețui omenirea.
Alții care gândesc la fel ca bărbatul în vârstă de 80 de ani, care a fost ridicat la rangul de nobil pe viață în 1995 și care face parte din Camera Lorzilor, spun că încărcarea noastră în corpuri de roboți nemuritori ar putea fi răspunsul la problemele noastre pe termen lung. Lordul Rees este de acord cu cei care văd un viitor post-uman în care umanitatea se va contopi cu inteligența artificială, declarând la Festivalul de știință de la Cheltenham, la începutul acestui an, că omenirea va fi aproape sigur „depășită” de super-roboți inteligenți artificial în următorul mileniu.
Dar, a declarat el pentru revista New Statesman, această evoluție va aduce cu sine o întrebare filosofică serioasă: „În ce măsură vei fi tot tu?”, se întreabă el.
„Pentru că suntem legați de corpurile noastre și ar putea face mai multe clone ale acestui lucru electronic, deci care dintre ele va fi tu?”. Prezicând că, atunci când vom întâlni o inteligență extraterestră, este mai probabil ca aceasta să ia forma unui robot cu inteligență artificială decât a unei creaturi în carne și oase, el spune că postumanii din viitorul îndepărtat – dacă va exista unul – abia dacă ne vor recunoaște.
Oamenii par foarte probabil să „treacă de la carne și oase spre entități electronice”, a scris el în cartea sa din 2018, On The Future, dar a spus că are „zero încredere” că oamenii mult modificați de mâine sau companionii lor de inteligență artificială „vor avea vreo rezonanță emoțională cu noi”.
Deși suntem la aproximativ „patruzeci și cinci de milioane de secole de istorie a Pământului”, a spus el, dacă omenirea reușește să supraviețuiască provocărilor actuale, viitorul nostru ar putea fi „cel puțin la fel de lung ca trecutul”.
„S-ar putea să nu ne aflăm nici măcar la jumătatea drumului în apariția complexității”, a adăugat el. „Iar atunci când soarele va muri, entitățile care vor urmări acest lucru vor fi la fel de diferite de noi cum suntem noi de un gândac”.
Pe lângă faptul că se gândește la probleme la scară cosmică, Lord Rees este, de asemenea, foarte dezamăgit de lumea de astăzi. El spune că guvernul lui Boris Johnson a fost „cel mai rău” din timpul vieții sale.
„Condițiile pentru omul de rând s-au înrăutățit în ultimii 20 de ani”, spune el, cu o economie care se prăbușește și cu sindicatele care nu mai au forța de altădată de a lua apărarea omului de rând. Am mers în direcția greșită. Este clar că Serviciul Național de Sănătate este mai rău decât era înainte”.