• Este pentru prima dată când o persoană căreia i-a fost secționată complet măduva spinării a reușit să meargă liber.
  • Aceeași tehnologie a îmbunătățit starea de sănătate a unui alt pacient paralizat până la punctul în care acesta a putut deveni tată.
  • Cercetarea a fost publicată în revista Nature Medicine.

Un bărbat paralizat, cu măduva spinării secționată, a reușit să meargă din nou, datorită unui implant dezvoltat de o echipă de cercetători elvețieni, informează BBC.

Este pentru prima dată când o persoană căreia i-a fost secționată complet măduva spinării a reușit să meargă liber.

Aceeași tehnologie a îmbunătățit starea de sănătate a unui alt pacient paralizat până la punctul în care acesta a putut deveni tată.

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
FAC BAIE DE MULȚIME
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII
EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES

Cercetarea a fost publicată în revista Nature Medicine.

Italianul Michel Roccati a rămas paralizat în urma unui accident de motocicletă în urmă cu cinci ani. Măduva spinării i-a fost complet secționată – și nu mai simte deloc picioarele.

Dar acum poate merge – datorită unui implant electric care i-a fost atașat chirurgical la coloana vertebrală.

Cum funcționează implantul

Cercetătorii subliniază că nu este vorba de un leac pentru leziunile coloanei vertebrale și că tehnologia este încă prea complicată pentru a fi utilizată în viața de zi cu zi, dar o consideră totuși un pas important pentru îmbunătățirea calității vieții.

Conform cercetătorilor, în acest caz, implantul funcționează ca un „releu”; în cazul unei fracturi a coloanei, conexiunile nervoase sunt distruse, iar cipul preia sarcina de a transmite semnalele nervoase de la creier la picioare.

Un „leac” sau o rezolvare clară și definitivă a fracturilor de coloană vertebrală ar reprezenta-o tratamentele cu celule stem, care se află încă într-o fază incipientă de testare.

Recent, oamenii de știință din Israel au reușit să-i ajute să meargă pe șoarecii paralizați, după ce i-au supus unor implanturi ale măduvei spinării. Experții care au lucrat la aceste studii susțin că sunt la mai puțin de trei ani distanță de a face același lucru și pentru oameni în studiile clinice.