- Da, cu toții avem 24 de ore într-o zi, dar capacitatea de a folosi aceste ore în mod productiv diferă de la o persoană la alta.
- Se știe de mult timp că multitasking-ul sau „schimbarea sarcinilor” vă erodează de fapt productivitatea.
- Oricât de impresionant ar fi, creierul uman are resurse limitate în ceea ce privește atenția și memoria de lucru – capacitatea noastră de a ne concentra și de a ne gândi la anumite lucruri.
Creșterea productivității este ușoară. Este doar o chestiune de a face câteva schimbări simple în rutină, comportament sau modul de gândire, iar productivitatea va crește vertiginos.
Advertisment
Cel puțin, asta susțin nenumărate articole online. Știința reală spune o poveste diferită. Chiar și o cantitate modestă de cercetări relevă faptul că unele dintre cele mai des vehiculate afirmații despre cum să stimulezi productivitatea se prăbușesc în fața dovezilor.
Trezitul la 4 dimineața vă va face mai productivi
Se afirmă în mod regulat că veți fi mai productiv dacă vă treziți devreme. Foarte devreme. Potrivit unui articol din 2016 din Wall Street Journal, cei mai de succes (și, prin urmare, cei mai productivi) oameni se trezesc de obicei la 4 dimineața. Există o oarecare logică în asta. De exemplu, dacă ești treaz în timp ce toți ceilalți încă dorm, nu-ți vor distrage atenția, așa că vei fi mai productiv.
Recomandări
Cu toate acestea, există multe motive pentru care trezitul la 4 dimineața ar putea fi activ neproductiv. Unul important provine din propria noastră biologie; somnul este crucial pentru capacitatea noastră de a funcționa, iar privarea de el face mai mult rău decât bine.
O cantitate de somn de obicei sănătoasă pentru adulți este de aproximativ șapte până la nouă ore. Mai puțin de atât are rapid efecte negative asupra sănătății, compromițând concentrarea, starea de spirit, memoria, toleranța la stres și multe altele. Forțându-vă să vă treziți la 4 dimineața înseamnă că pierdeți somnul și, ca urmare, veți fi mai puțin productiv.
Cu toții avem aceleași 24 de ore
Cei mai de succes oameni au zile de 24 de ore, la fel ca oricine altcineva. Multe sfaturi privind creșterea productivității includ această observație. Implicația este că tu, persoana cu mai puțin succes, ai putea face la fel ca ei dacă ți-ai folosi timpul mai bine. Acest lucru este, probabil, menit să vă motiveze să fiți mai productiv.
Mulți au respins această afirmație. Da, cu toții avem 24 de ore într-o zi, dar capacitatea de a folosi aceste ore în mod productiv diferă de la o persoană la alta. Contextul este totul. Cineva care lucrează noaptea pentru a-și plăti studiile în timpul zilei nu va avea aceeași capacitate de a-și folosi timpul productiv la fel ca o persoană care s-a născut milionară datorită minei de diamante profitabile a tatălui său, ipotetic vorbind.
În mod similar, există impactul rolurilor de gen din societate și al altor factori nefolositori. În cele din urmă, este mult mai ușor să folosești timpul în mod productiv atunci când ai bani și resurse sau persoane fidele care să se ocupe de cerințele neproductive ale vieții de zi cu zi. Iar marea majoritate a oamenilor nu au aceste lucruri.
A fi ocupat înseamnă a fi mai productiv
Atunci când un șef apare la locul de muncă, trebuie să „pari ocupat” deoarece, dacă nu ești vizibil în mijlocul mai multor sarcini, nu ești productiv.
Ideea că a fi ocupat în mod constant este singura modalitate de a fi cu adevărat productiv este presupunerea implicită pentru mulți oameni. Aceasta face ecou la afirmația „toți avem aceleași 24 de ore” de mai devreme, cu implicația că orice timp care nu este petrecut în mod productiv este timp pierdut. Cei care își asumă mai multe sarcini și roluri în același timp sunt adesea admirați și apreciați ca fiind idealul productiv. Dar știința spune o poveste foarte diferită.
În realitate, se știe de mult timp că multitasking-ul sau „schimbarea sarcinilor” vă erodează de fapt productivitatea. Oricât de impresionant ar fi, creierul uman are resurse limitate în ceea ce privește atenția și memoria de lucru – capacitatea noastră de a ne concentra și de a ne gândi la anumite lucruri.
Acestea sunt ambele calități esențiale pentru îndeplinirea sarcinilor cu succes și productivitate, iar dacă vă copleșiți atenția și memoria de lucru cu prea multe solicitări în același timp, atunci vă veți compromite capacitatea de a îndeplini eficient chiar și cele mai simple sarcini.
Partenerii noștri