Un cutremur zguduie zona din apropierea celui mai mare vulcan din lume, iar oamenii de știință dau un avertisment

vulcan

vulcan

Cel mai mare vulcan activ de pe planetă a fost lăsat într-o „stare de neliniște accentuată” în urma unui cutremur cu magnitudinea de 5,0 grade. Mauna Loa, care acoperă jumătate din Hawaii, a fost lovit de o serie de cutremure, inclusiv un seism cu magnitudinea 4,6 cu puțin timp înainte de cel mai mare.

Oamenii de știință monitorizează îndeaproape zona, care încă se confruntă cu replici care ar putea dura câteva săptămâni. Cutremurele reprezintă continuarea unei creșteri accentuate a activității seismice în zonă. Un studiu geologic american a constatat că s-a înregistrat o creștere de la cinci până la 10 cutremure pe zi în iunie 2022 și de la 40 până la 50 la fiecare 24 de ore în ultimele două săptămâni. Numărul cutremurelor dintr-o singură zi a depășit 100 pe 23 și 29 septembrie.

Metro a relatat că Observatorul Vulcanilor din Hawaii a declarat următoarele: „Este posibil ca trepidațiile provocate de cutremurele mai mari să fi fost suficient de puternice pentru a provoca pagube locale minore, în special la clădirile mai vechi. Cele două cutremure au avut loc la 24 de secunde unul de celălalt, creând zguduiri de o durată mai lungă și, posibil, de o intensitate mai mare decât ar fi creat oricare dintre cutremurele pe cont propriu.”

Puternicele cutremure recente au determinat Parcul Național al Vulcanilor din Hawaii să închidă zona din spate a vârfului Mauna Loa până la noi ordine. Unele pagube minore au fost raportate în orașul Pahala, deși primarul comitatului Hawaii, Mitch Roth, a declarat că nu au fost raportate pagube majore sau răniți.

Singurul magazin din zona rurală din Pahala, Mizuno Superette, a fost închis timp de aproximativ 90 de minute după ce activitatea seismică a provocat o pană de curent electric. Casierița Laurie Tackett a declarat în citatele raportate de Metro: „Pământul tremura, a fost puțin înfricoșător”.

În ciuda numeroaselor cutremure, Mauna Loa nu a intrat în erupție și nu există semne că acest lucru se va întâmpla în curând. Observatorul a adăugat: Această secvență de cutremure pare să fie legată de reajustări de-a lungul flancului sud-estic al vulcanului Mauna Loa. În mai multe ocazii, cutremure mari au precedat erupțiile anterioare ale Mauna Loa, deși acestea au fost de obicei mai mari decât cutremurele de astăzi. Nu se știe în acest moment dacă această secvență de cutremure este direct legată de tulburările actuale de pe Mauna Loa.”

Exit mobile version