• Primele urme de denisovani au fost descoperite abia în 2010, odată cu descoperirea unui os de deget în peștera Denisova.
  • Frigul extrem din peșteră a făcut ca o parte din ADN-ul străvechi să se fi păstrat în os – iar ADN-ul a arătat că degetul a aparținut unei specii umane necunoscute.
  • Doi molari superiori și un molar inferior au fost găsiți în sedimente care au fost datate între 195.000 și 52.000 de ani în urmă.

Un dinte fosilizat dezgropat dintr-o peșteră montană din nordul Laos este prima dovadă care arată că specia umană dispărută, Denisovanii, a trăit în Asia de sud-est. Oamenii de știință și-au publicat descoperirile marți în revista Nature Communications și au declarat că molarul mare și vechi, găsit în Peștera Cobra, pare să provină de la o tânără Denisovană care a murit în urmă cu 164.000 – 131.000 de ani.

„Întotdeauna am presupus că Denisovanii se aflau în această parte a lumii, dar nu am avut niciodată dovezi fizice”, a declarat coautorul studiului, Laura Shackelford, paleoantropolog la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign. „Aceasta este o mică dovadă că au fost într-adevăr acolo”.

Dinții și oasele degetelor Denisovan au fost descoperite pentru prima dată în Siberia și Tibet în 2010. Testele ADN au dezvăluit că acești Denisovanii s-au încrucișat cu neanderthalienii și cu oamenii moderni și se numără printre strămoșii populațiilor actuale din Australia și Pacific. Dar până acum, oamenii de știință nu au putut urmări specia străveche până în zonă.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Descoperirea publicată marți a unui dinte fosilizat de Denisovan în sud-estul Asiei oferă legătura geografică între acești hominizi antici și oamenii care trăiesc în prezent. De asemenea, arată că denisovanii au ocupat o gamă largă de zone și au fost capabili să se adapteze la diferite climate. Aceasta arată că, în urmă cu 131.000 de ani, denisovanii puteau supraviețui atât în condiții temperate, cât și la temperaturi friguroase, ceea ce îi face mai asemănători cu specia noastră.

Bence Viola, cercetător la Universitatea din Toronto, a declarat că molarul se află în „locul și momentul potrivit” pentru a aparține unui Denisovan. „Ca mărime, este comparabilă cu homininii care au trăit acum două sau trei milioane de ani… dar vârsta ei arată că este foarte recentă”.

Oamenii de știință erau convinși în urmă cu cinci ani că există fosile Denisovan în sud-estul Asiei. „Datele genetice arată că acești indivizi erau răspândiți în părți mari din Asia, așa că trebuie să îi avem”, a declarat Viola în 2017.