Un mineral a fost găsit în interiorul unui diamant, deși nu trebuia să existe pe suprafața Pământului

DESCOPERIRI Sursa: Aaron Celestian, Natural History Museum of Los Angeles County
  • Cercetătorii tocmai au descoperit un mineral care nu ar trebui să existe la suprafața Pământului,
  • Mineralul a fost găsit în interiorul unui diamant.

Mineralul, davemaoit, a fost găsit în interiorul unui diamant dintr-o mină africană. Acesta a fost dezgropat ultima dată în urmă cu zeci de ani în Botswana, în mina Orapa, cea mai mare mină de diamante în aer liber din lume ,scrie eu.usatoday.com

Oliver Tschauner, geochimist la Universitatea din Nevada, Las Vegas, și colegii săi au studiat davemaoitul și alte minerale prinse în diamantele din adâncurile Pământului, potrivit rezultatelor publicate în revista Science. Tschauner a numit acest mineral după Ho-kwang „Dave” Mao, un om de știință care a făcut multe descoperiri de pionierat în geochimia și geofizica de înaltă presiune.

Davemaoitul este format în principal din silicat de calciu, dar poate avea izotopi radioactivi de uraniu, toriu și potasiu, care generează multă căldură în porțiunea inferioară a mantalei terestre. Davemaoitul face parte din grupul de minerale care ajută la gestionarea modului în care căldura se deplasează și parcurge ciclurile în adâncul Pământului.

Davemaoitul este unul dintre cele trei minerale principale din mantaua inferioară a Pământului și reprezintă între 5% și 7% din materialul din manta, a declarat Tschauner pentru Live Science.