- Un fragment dintr-un artefact misterios cunoscut sub numele de dodecaedru roman a fost descoperit în Belgia.
- Primul dodecaedru roman descoperit în epoca modernă a fost găsit în Anglia în secolul al XVIII-lea.
- Arheologii nu pot explica funcția artefactului geometric și nu a fost găsită nici o înregistrare scrisă a dodecaedrelor.
Un detector de metale din Belgia a descoperit un fragment dintr-un misterios artefact din bronz cunoscut sub numele de dodecaedru roman, despre care se crede că are o vechime de peste 1.600 de ani. Mai mult de o sută dintre aceste obiecte enigmatice – cochilii geometrice goale cu 12 laturi din metal turnat, de mărimea unei mingi de baseball, cu găuri mari pe fiecare față și cu știfturi la fiecare colț – au fost descoperite în Europa de Nord în ultimii 200 de ani. Însă nimeni nu știe de ce sau cum erau folosite.
„Au existat mai multe ipoteze în acest sens – un fel de calendar, un instrument de măsurare a terenului, un sceptru etc. – dar niciuna dintre ele nu este satisfăcătoare”, a declarat pentru Live Science, într-un e-mail, Guido Creemers, muzeograf la Muzeul gallo-roman din Tongeren, Belgia. „Credem mai degrabă că are legătură cu activități neoficiale, cum ar fi vrăjitoria, ghicitul și așa mai departe”.
Creemers și colegii săi de la Muzeul Galo-roman au primit fragmentul de la cel care l-a găsit și l-au identificat în decembrie. Acesta este format dintr-un singur colț al obiectului, cu un cui în colț, dar face parte, fără îndoială, dintr-un dodecaedru care măsura inițial puțin peste 5 centimetri (2 inch) în diametru.
Detectorul de metale și arheologul amator Patrick Schuermans găsise fragmentul cu câteva luni mai devreme pe un câmp arat din apropierea orășelului Kortessem, în regiunea Flandra de Nord din Belgia. Creemers a declarat că Muzeul gallo-roman expune deja un dodecaedru antic complet din bronz, descoperit în 1939 chiar în afara zidurilor orașului roman Tongeren, iar noul fragment va fi expus alături de acesta în februarie.
Primul dodecaedru roman descoperit în epoca modernă a fost găsit în Anglia în secolul al XVIII-lea, iar de atunci au fost descoperite aproximativ 120 de dodecaedre în Marea Britanie, Olanda, Belgia, Franța, Germania, Austria și Elveția. Nu este posibilă datarea metalului în sine, dar unele dodecaedre au fost găsite îngropate în straturi de pământ care le datează între secolele I și V d.Hr.
Misterul nu se termină aici: arheologii nu pot explica funcția artefactului geometric și nu a fost găsită nici o înregistrare scrisă a dodecaedrelor. Este posibil ca ele să fi fost folosite în secret în scopuri magice, cum ar fi divinația (prezicerea viitorului), care era populară în epoca romană, dar interzisă de creștinism, religia din Imperiul Roman de mai târziu, a spus Creemers. „Aceste activități nu erau permise, iar pedepsele erau severe”, a explicat el. „Acesta este posibil să fie motivul pentru care nu găsim nici o sursă scrisă”.