• Roverul Perseverance al NASA a observat recent resturi de aterizare pe Marte.
  • Roverul Perseverance a aterizat pe Marte în februarie 2021.
  • Perseverance nu are prea mult timp să investigheze gunoiul pentru că trece la misiunea sa.

Oamenii s-au dovedit a fi cea mai risipitoare specie de pe Pământ, iar acum am reușit cumva să aruncăm gunoi și pe suprafața lui Marte.

Există gunoi în cele mai întunecate adâncimi ale oceanului, la aproximativ 35.700 metri sub suprafață. Există și gunoi pe Marte.

În timp ce căuta indicii ale vieții marțiane din trecut, roverul Perseverance al NASA a observat recent resturi de aterizare prinse într-o stâncă zimțată. Este un material termic pe care agenția spațială l-a folosit pentru a proteja nava spațială Perseverance de temperaturi extreme în timp ce a călătorit spre Marte și a căzut în atmosfera marțiană.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Echipa mea a observat ceva neașteptat: este o bucată dintr-o pătură termică despre care cred ei că ar fi venit de la etapa mea de coborâre, pachetul cu reacție propulsat de rachete care m-a abătut în ziua aterizării în 2021”, a scris NASA pe Twitter de pe roverul Perseverance.

Sursă: Twitter NASA

O întrebare care circulă acum este cum rămășițele sub formă de folie și-au găsit drumul către această regiune din craterul Jezero de pe Marte, la aproximativ doi kilometri de unde roverul s-a prăbușit.
Aceasta bucată a aterizat aici după aceea sau a fost suflată aici de vânt?” se întrebă agenția spațială.

Sursă foto: Twitter NASA

Roverul Perseverance a aterizat pe Marte în februarie 2021. În drumul său, nava spațială care ținea roverul a abandonat instrumente și obiecte, inclusiv un scut termic, o parașută supersonică și o macara cu propulsie de rachetă care a coborât roverul până pe pământ. Robotul de dimensiunea unei mașini a bubuit deja de parașuta sa, așa că nu este surprinzător ca roverul să se fi împiedicat de mai multe resturi de la aterizare.

Perseverance nu are prea mult timp să investigheze gunoiul. Acum intră în vârful misiunii sale, în timp ce explorează o deltă a unui râu uscat din craterul Jezero. Cu aproximativ 3 miliarde de ani în urmă, oamenii de știință de la NASA bănuiesc că această zonă era plină cu apă.

Această deltă este una dintre cele mai bune locații de pe Marte pentru ca roverul să caute semne ale vieții microscopice din trecut”, a spus NASA.