• Un simplu test oftalmologic le poate oferi medicilor un indiciu despre cât timp mai ai de trăit. 
  • O echipă internațională a descoperit o legătură între vârsta biologică a retinei unei persoane și riscul de deces al acesteia.
  • Membrana din spatele ochiului conține celule sensibile la lumină care încep să se deterioreze în timpul vârstei mijlocii. 

Un simplu test oftalmologic le poate oferi medicilor un indiciu despre cât timp mai ai de trăit. O echipă internațională a descoperit o legătură între vârsta biologică a retinei unei persoane și riscul de deces al acesteia.

Membrana din spatele ochiului conține celule sensibile la lumină care încep să se deterioreze în timpul vârstei mijlocii. 

Un studiu pe aproape 47.000 de adulți a constatat că persoanele ale căror retine erau „mai în batrâne” decât vârsta lor reală aveau mai multe șanse să moară în următorul deceniu.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Descoperirea ar putea duce la un instrument de screening de rutină pentru o serie de boli care pun viața în pericol, inclusiv boala Alzheimer.

Retina oferă o „fereastră” unică și accesibilă pentru a evalua procesele patologice care stau la baza bolilor vasculare și neurologice sistemice care sunt asociate cu riscuri crescute de mortalitate”, spune autorul corespondent Dr. Mingguang He de la Centrul pentru Cercetarea Oculară din Australia într-un comunicat de presă.

Descoperirea unei „diferențe de vârstă retiniană”

Cercetătorii au monitorizat participanții, toți cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, pentru o medie de 11 ani. Fiecare persoană a avut suprafața din spate a ochiului scanată ca parte a studiului Biobank din Marea Britanie. Echipa internațională a comparat „vârsta biologică” a fiecărei retine cu vârsta cronologică a acelei persoane, descoperind o „diferență de vârstă retiniană” la mulți participanți.

Decalajele mari au fost asociate cu riscuri de deces cu 49 până la 67% mai mari din orice cauză, alta decât bolile cardiovasculare sau cancerul. Acest lucru s-a întâmplat după ce s-au luat în considerare factori potențial influenți, cum ar fi hipertensiunea arterială, indicele de masă corporală (IMC), obiceiurile stilului de viață și etnia.

Descoperirile noastre au determinat că decalajul de vârstă retiniană este un predictor independent al riscului crescut de mortalitate, în special al bolilor non-cardiovasculare/mortalității non-canceroase. Aceste descoperiri sugerează că vârsta retiniană poate fi un biomarker semnificativ clinic al îmbătrânirii”, spun cercetătorii.

Descoperirile arată că rețeaua de vase mici din retină este un indicator sigur pentru sănătatea generală a sistemului circulator al corpului și a creierului. În timp ce riscurile de îmbolnăvire și deces cresc odată cu vârsta, este clar că acestea variază considerabil între persoanele de aceeași vârstă, potrivit echipei.

Inteligența artificială te ajută să îți prezici cât vei trăi

Îmbătrânirea biologică este unică pentru fiecare om și poate fi un indicator mai bun al sănătății actuale și viitoare. Autorii studiului au folosit un tip inteligență artificială avansată cunoscută sub numele de „învățare profundă” pentru a prezice cu exactitate vârsta retiniană a unei persoane din imaginile din spatele ochiului.

Noua tehnologie este diferită de testele similare pe țesuturi, celule și teste chimice ale îmbătrânirii biologice despre care autorii studiului spun că au multe probleme etice și de confidențialitate. Aceste teste sunt, de asemenea, invazive, costisitoare și consumatoare de timp.

Echipa și-a validat modelul de screening folosind aproximativ 19.200 de imagini a 11.052 de participanți cu o sănătate relativ bună. Acest lucru a arătat o asociere puternică între vârsta retiniană prezisă și vârsta reală, cu o exactitate generală în termen de trei ani și jumătate.

Același proces aplicat ochilor stângi a produs rezultate similare. Oamenii de știință au evaluat apoi diferența de vârstă a retinei la restul de 35.917 voluntari. În timpul perioadei de studiu, 1.871 (5%) participanți au murit. Din acest grup, 321 (17%) au murit din cauza bolilor cardiovasculare, 1.018 (54,5%) au murit de cancer și 532 (28,5%) au murit din alte cauze, inclusiv demența.

1 din 20 de persoane are o diferență de vârstă retiniană de 10 ani

Peste jumătate dintre participanți s-au înscris în categoria „vârstnicilor”, cei ale căror retine arătau mai în vârstă decât sunt de fapt. 51 la sută având diferențe de vârstă retiniană de peste trei ani, 28 la sută cu o diferență de cinci ani și 4,5 la sută cu un decalaj de peste 10 ani.

Dr. El spune că studiile anterioare au sugerat că imagistica retiniană conține informații despre factorii de risc cardiovascular, bolile cronice ale rinichilor și biomarkerii sistemici. Noile descoperiri, combinate cu cercetările anterioare, adaugă dovezi „ipotezei că retina joacă un rol important în procesul de îmbătrânire și este sensibilă la daunele cumulate ale îmbătrânirii, care cresc riscul de mortalitate”.

Descoperirile noastre indică faptul că decalajul de vârstă retiniană ar putea fi un potențial biomarker al îmbătrânirii, care este strâns legat de riscul de mortalitate, implicând potențialul imaginii retiniene ca instrument de screening”, scriu autorii studiului în Jurnalul Britanic de Oftalmologie.