• Uriașul sit din sud-estul statului mexican Veracruz, presărat cu capete de piatră care înfățișează vechii regi olmeca, ar fi fost invizibil pentru cei care ar fi trecut pe lângă el fără utilizarea Lidar.
  • Cercetătorii au descoperit aproape 500 de complexe pătrate, datând din perioada 1.050 î.Hr. și 400 î.Hr., centrate în jurul sitului San Lorenzo.
  • În sit au fost descoperite 10 capete uriașe de piatră, care ar fi putut fi sculptate ca portrete ale unor conducători olmeci.

Uriașul sit din sud-estul statului mexican Veracruz, presărat cu capete de piatră care înfățișează vechii regi olmeca, ar fi fost invizibil pentru cei care ar fi trecut pe lângă el fără utilizarea Lidar. O lume pierdută de situri religioase antice construite de cea mai veche civilizație din America a fost descoperită printr-o tehnică de ultimă generație de scanare a solului.

Cercetătorii au descoperit aproape 500 de complexe pătrate, datând din perioada 1.050 î.Hr. și 400 î.Hr., centrate în jurul sitului San Lorenzo – care este asociat cu civilizația Olmec. Takeshi Inomata, un arheolog de la Universitatea din Arizona, a explicat în revista științifică Nature Human Behaviour că un sit ceremonial de mari dimensiuni și necunoscut până acum a fost descoperit la San Lorenzo cu ajutorul scanerelor Lidar.

Complexul, de aproximativ 1.300 de metri pe 900 de metri, avea 20 de platforme ridicate. Scopul exact al platformelor rămâne un mister, a spus el. În sit au fost descoperite 10 capete uriașe de piatră, care ar fi putut fi sculptate ca portrete ale unor conducători olmeci. La fel ca multe situri preistorice mari, complexul olmec pare să fi fost amenajat pentru a se alinia cu Soarele în anumite perioade ale anului.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Planurile orașelor care simbolizează cosmologiile au fost recunoscute de mult timp ca fiind un element definitoriu al civilizațiilor mesoamericane”, au scris cercetătorii. „Aceste centre au fost probabil primele expresii materiale ale conceptelor de bază ale calendarelor mesoamericane”, a declarat Inomata.

Calendarul olmec consta din „luni” de 20 de zile, despre care Inomata crede că erau reprezentate de cele 20 de platforme. Lidar, tehnologia care a scos la iveală situl, a revoluționat arheologia în ultimii ani.

Co-autorul studiului, Juan Carlos Fernandez-Diaz, a declarat: „Avantajul Lidar este că oferă o vedere tridimensională, la vedere, a peisajului și a modificărilor aduse de oameni, vechi și moderni, sub forma construcțiilor, a transportului, a infrastructurii agricole și de control al apei”.

El a adăugat că Lidar poate permite, de asemenea, cercetătorilor să „vadă” detalii ale orașelor pierdute îngropate sub păduri dense. Takeshi a afirmat că această tehnologie a deschis noi domenii ale arheologiei: „Era de neconceput să studiezi o zonă atât de mare până acum câțiva ani. Lidar, disponibil publicului, transformă arheologia. Siturile sunt mari pe orizontală, dar nu și pe verticală. Oamenii se vor plimba pe unul dintre ele și nu vor observa spațiul său dreptunghiular, dar noi îl putem vedea cu Lidar foarte bine.”