• O ceață de plastic acoperă pământul.
  • Nu o poți vedea. Nu o poți simți. Nu are miros sau gust. Dar cu toate acestea te întâlnești cu ea zilnic.
  • Problema? Oamenii subestimează impactul ploii invizibile de microplastic.

O ceață de plastic acoperă pământul. Nu o poți vedea. Nu o poți simți. Nu are miros sau gust. Dar cu toate acestea te întâlnești cu ea zilnic. Problema? Oamenii subestimează impactul ploii invizibile de microplastic.

Universitatea Auckland din Noua Zeelandă sugerează că, în fiecare zi, o medie de aproape 5.000 de microplastice se depun pe fiecare metru pătrat de acoperiș urban.

În primul rând ține foarte mult de curenții care transportă acest microplastic. Depinde foarte mult de locația unde se fac măsurătorile. Centrele urbane sunt cele mai expuse de obicei și dacă există cumva și un centru urban în apropierea unei întinderi de apă, atunci este posibil să găsim cantități și mai mari de microplastic. ” , spune Octavian Berceanu, fost șef al gărzii de mediu.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Studiile spun că urmările vor fi destul de grave având în vedere că acest fenomen agresează sănătatea umană.

,,În primul rând, o lipsă a colectării selective și a doua mare problemă este că 20% din cantitatea de plastic produsă lume ajunge în ape, în mări și oceane. Dacă producem undeva la 3 milioane de tone de plastice pe an, vom avea o cantitate extrem de mare în mările și oceanele lumii.  , afirmă Dan Trifu, activist de mediu.