- Peste 23.000 de persoane au fost ucise și aproximativ 5.000 au fost rănite în urma erupției unui vulcan masiv din Columbia, care a aruncat lahari – sau lavină de noroi în orașele din apropiere cu peste 50 km/h.
- În 1985, Nevado del Ruiz era cunoscut de localnici sub numele de „Leul adormit”, deoarece trecuse foarte mult timp de la ultima erupție.
- Astăzi, la 37 de ani de la dezastru, amenințarea „Leului adormit” nu a dispărut.
Peste 23.000 de persoane au fost ucise și aproximativ 5.000 au fost rănite în urma erupției unui vulcan masiv din Columbia, care a aruncat lahari – sau lavină de noroi – în orașele din apropiere cu peste 50 km/h. În 1985, Nevado del Ruiz era cunoscut de localnici sub numele de „Leul adormit”, deoarece trecuse foarte mult timp de la ultima erupție.
Advertisment
Oamenii de știință bănuiau că urmează o nouă erupție, dar puține dintre măsurile de precauție recomandate de aceștia au fost puse în aplicare. Iar pe 13 noiembrie 1985, Leul adormit s-a trezit. Observatorul vulcanic și seismic din Manizales, care monitorizează în prezent vulcanul încă mistuitor, a emis un comunicat în care explică una dintre principalele cauze ale pierderilor masive de vieți omenești.
„Ca urmare a ignoranței”, scriau ei, „a existat o divizare între cei care observau schimbările de la suprafața vulcanului și presimțeau că se poate întâmpla ceva și cei care îi numeau alarmiști sau fataliști și care riscau să afecteze economia orașului. În ziua erupției, încercările de evacuare a orașelor din apropierea vulcanului au fost îngreunate de o furtună puternică, scrie Daily Star.
Recomandări
Este posibil ca sunetul tunetului să-i fi împiedicat pe mulți să audă sunetul amenințător al erupției până când a fost prea târziu. Fluxuri masive de lavă, noroi și moloz au coborât pe văi înguste, distrugând orașe și sate. O alunecare masivă de noroi a inundat orașul Armero, ucigând peste 20.000 din cei aproape 29.000 de locuitori.
Una dintre victime, Omayra Sánchez, a supraviețuit timp de trei zile – în timp ce salvatorii încercau cu disperare să o elibereze. Fotograful Frank Fournier a descris momentul în care a văzut cum viața ei se scurge: „Era într-o baltă mare, prinsă de la brâu în jos de beton și alte resturi de la casele prăbușite. Era acolo de aproape trei zile”, a spus Fournier. Tocmai se crăpa de ziuă, iar biata fată suferea și era foarte confuză”.
Fermierii locali au încercat să o scoată pe Omayra, dar fără succes. Un apel către guvern pentru o pompă care să scadă apa din jurul ei a fost ignorat. Fetița de 13 ani a decedat din cauza cangrenei și a hipotermiei după șaizeci de ore în care a rămas blocată.
„În acest stadiu, Omayra era în derivă și își pierdea cunoștința”, a declarat Fournier. „M-a întrebat chiar dacă aș putea să o duc la școală, pentru că era îngrijorată că va întârzia. Oamenii au fost foarte deranjați de acest lucru”, își amintește Fournier, „pentru că situația dificilă a lui Omayra a fost surprinsă de reporterii de televiziune și transmisă în întreaga lume. Apoi, fotografia mea cu ea în ultimele ore de viață a fost publicată după ce murise. Oamenii întrebau: „De ce nu ați ajutat-o? De ce nu ați scos-o de acolo? Dar era imposibil”.
Pe măsură ce lucrătorii umanitari au sosit pentru a ajuta, au fost șocați de scene post-apocaliptice de cadavre dezmembrate, case distruse și copaci smulși din rădăcini. Supraviețuitorii din Armero nu s-au mai întors niciodată la casele lor, lăsând orașul ca un oraș fantomă.
Astăzi, la 37 de ani de la dezastru, amenințarea „Leului adormit” nu a dispărut. S-a estimat că până la 500.000 de persoane ar putea fi expuse riscului provocat de lavina de noroi cauzată de viitoarele erupții. Deși o cantitate semnificativă de gheață de pe versanții vulcanului s-a retras, există încă suficient de multă gheață pentru a provoca un dezastru major în cazul unei noi erupții.
Oamenii de știință spun că topirea a doar 10% din gheață ar putea produce lahari cu un volum de aproximativ 7,1 miliarde de metri cubi. Ca urmare, Nevado del Ruiz este sub observație foarte atentă. Stanley Williams, de la Universitatea de Stat din Louisiana, a declarat că, în urma erupției, „cu posibila excepție a Muntelui St. Helens din statul Washington, nici un alt vulcan din emisfera vestică nu este urmărit atât de atent”.
Partenerii noștri