• Schimbările climatice ne forțează să ne gândim mult mai bine la modul și locul în care sunt cultivate alimentele noastre.
  • În Țările de Jos, un proiect european numit EMR Food Screening are ca scop să ajute producătorii să facă această tranziție.
  • Dispozitivul principal al proiectului este un biosenzor.

Schimbările climatice ne forțează să ne gândim mult mai bine la modul și locul în care sunt cultivate alimentele noastre.

În Țările de Jos, un proiect european numit EMR Food Screening are ca scop să ajute producătorii să facă această tranziție. Dispozitivul principal al proiectului este un biosenzor.

Deși nu este încă pe deplin comercializat, acesta poate determina numărul de vitamine conținute în castraveți și alte fructe și legume în timp real, pe teren.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Aceste informații sunt vitale pentru agricultori și producătorii de alimente, deoarece le permit să ajusteze variabilele, cum ar fi cantitatea de umiditate disponibilă pentru plante, pentru a îmbunătăți calitatea nutrițională a culturilor, potrivit euronews.com.

De obicei, dacă vrei să afli câte vitamine conține o legumă sau un fruct, durează cel puțin câteva zile pentru a primi înapoi acea măsurătoare, pentru că trebuie trimisă la laborator, iar apoi trebuie trimisă înapoi. Și acum îl măsori cu un senzor. Obții informația exactă într-un interval de un minut”, spune John van Helden, director și proprietar al Yookr.

Biosenzorul recunoaște vitaminele din alimente prin coduri de culoare. Oamenii de știință de la Universitatea din Maastricht dezvoltă partea chimică sau receptorul a biosenzorului. Acesta poate determina conținutul exact de vitamine al unui fruct.

Proiectul are o valoare de 1,9 milioane de euro, din care jumătate este finanțat de politica de coeziune a Uniunii Europene. La programul EMR participă universități, cercetători și companii din Germania, Belgia și Țările de Jos.

Pe lângă producătorii de alimente, tehnologia ar trebui să le permită și consumatorilor să cunoască exact calitatea nutrițională a alimentelor pe care le consumă.

Unul dintre lucrurile pe care vrei să le știi este câți nutrienți sunt în mâncarea ta? Poți să mergi în supermarket și să spui că este sănătos, dar este de fapt sănătos?”, spune Bart van Grisven, profesor asociat și lider al proiectului Food Screening EMR.

Comunicarea și o mai mare sensibilizare a publicului sunt considerate esențiale pentru succesul revoluției agricole.

Campusul Brightlands (Greenport Venlo), un centru specializat în alimentația sănătoasă și în viitorul alimentației, a făcut din acest aspect prioritatea sa principală.

Am contactat toate aceste companii inovatoare care doresc să facă ceva pentru a-i face pe consumatori mai sănătoși, mai conștienți, dar și să contribuie la crearea de noi inovații. Așadar, încercăm să convingem companiile să se alăture proiectelor și să ajute proiectul să reducă cu adevărat decalajul față de societate, în cele din urmă.”