• Oamenii de știință au dezvoltat o sursă de energie care ar putea permite astronauților să trăiască pe Lună.
  • Universitatea Bangor a proiectat celule de combustibil nuclear, de dimensiunea semințelor de mac, pentru a produce energia necesară pentru a menține viața acolo.
  • Micuța celulă nucleară de combustibil, cunoscută sub numele de Trisofuel, a fost trimisă pentru testare.

Oamenii de știință au dezvoltat o sursă de energie care ar putea permite astronauților să trăiască pe Lună pentru perioade lungi de timp. Programul Artemis condus de Nasa speră la un avanpost pe Lună până în jurul anului 2030, scrie BBC.

Universitatea Bangor a proiectat celule de combustibil nuclear, de dimensiunea semințelor de mac, pentru a produce energia necesară pentru a menține viața acolo. Profesorul Simon Middleburgh de la universitate a spus că munca a fost o provocare – „dar a fost una distractivă”.

Profesorul Middleburgh de la Nuclear Futures Institute a spus că echipa speră să testeze complet combustibilul nuclear „în următoarele câteva luni”. În anumite părți ale Lunii, temperaturile scad până la minime uluitoare de -248 grade Celsius, deoarece nu are atmosferă care să încălzească suprafața.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

Cercetătorii tocmai au trimis micuța celulă nucleară de combustibil, cunoscută sub numele de Trisofuel, pentru testare.Această celulă Trisofuel ar putea fi folosită pentru a alimenta un microgenerator nuclear, creat de Rolls Royce.

Generatorul este un dispozitiv portabil, de dimensiunea unei mașini mici și „ceva pe care îl puteți lipi pe o rachetă”, a spus profesorul Middleburgh. Acesta va fi acum testat pe deplin și supus unor forțe similare cu cele aruncate în spațiu, gata pentru o bază lunară în 2030. El a adăugat: „Le poți lansa în spațiu, cu toate forțele… și vor funcționa în continuare destul de sigur când vor fi puse pe Lună”.

Luna, care este văzută de unii ca fiind poarta de acces către Marte, conține o mulțime de resurse valoroase necesare pentru tehnologia modernă. Speranța este că ar putea fi folosită drept o trambulină pentru a ajunge la planetele de dincolo.

Echipa Bangor, care este lider mondial în materie de combustibili, lucrează cu parteneri precum Rolls Royce, Agenția Spațială din Marea Britanie, NASA și Laboratorul Național Los Alamos din SUA.

Autorul geopolitic și jurnalistul, Tim Marshall, a spus că descoperirea în domeniul combustibilului a fost un pas către o cursă globală către polul sud lunar. El a spus: „Sunt încrezător că vor exista baze lunare în anii 2030. Probabil una chineză; probabil una condusă de americani”.