- Vulcanul Merapi din Indonezia a erupt sâmbătă, aruncând fum și cenușă care a acoperit satele din apropierea craterului, forțând autoritățile să oprească activitățile turistice și miniere de pe versanții celui mai activ vulcan din țară.
- Erupția din timpul zilei a blocat soarele și a acoperit mai multe sate cu cenușă căzută.
- Merapi este cel mai activ dintre cei peste 120 de vulcani activi din Indonezia.
Vulcanul Merapi din Indonezia a erupt sâmbătă, aruncând fum și cenușă care a acoperit satele din apropierea craterului, forțând autoritățile să oprească activitățile turistice și miniere de pe versanții celui mai activ vulcan din țară.
Advertisment
Merapi, de pe insula Java, o insulă dens populată, a eliberat nori de cenușă fierbinte și un amestec de rocă, lavă și gaz care au călătorit până la 6,5 km de-a lungul versanților săi. O coloană de nori fierbinți s-a ridicat la 328 de metri în aer, a declarat purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale de Management al Dezastrelor, Abdul Muhari.
Erupția din timpul zilei a blocat soarele și a acoperit mai multe sate cu cenușă căzută. Nu au fost raportate victime. A fost cea mai mare scurgere de lavă de la Merapi de când autoritățile au ridicat nivelul de alertă la al doilea cel mai ridicat, în noiembrie 2020, a declarat Hanik Humaida, șeful Centrului de vulcanologie și atenuare a riscurilor geologice din Yogyakarta.
Recomandări
Ea a declarat că locuitorii care trăiesc pe versanții Merapi au fost sfătuiți să stea la 4,3 mile de gura craterului și să fie conștienți de pericolul reprezentat de lavă. Activitățile turistice și miniere au fost oprite. Vulcanul de 2.968 de metri se află la aproximativ 30 de kilometri de Yogyakarta, un vechi centru al culturii javaneze și sediul unor dinastii regale care datează de secole. Aproximativ un sfert de milion de oameni locuiesc pe o rază de 10 kilometri (6 mile) de vulcan.
Merapi este cel mai activ dintre cei peste 120 de vulcani activi din Indonezia și a erupt în mod repetat cu lavă și nori de gaz în ultima vreme. Ultima sa erupție majoră din 2010 a ucis 347 de persoane și a strămutat 20.000 de săteni.
Indonezia, un arhipelag cu 270 de milioane de locuitori, este predispusă la cutremure și activitate vulcanică, deoarece se află de-a lungul „Inelului de Foc”, o serie de falii seismice în formă de potcoavă în jurul Oceanului Pacific. În decembrie 2021, o erupție a muntelui Semeru, cel mai înalt vulcan de pe insula Java, s-a soldat cu 48 de morți și 36 de dispăruți.
Experții au avertizat anterior că o erupție la Merapi ar putea avea consecințe de anvergură, inclusiv prăbușirea economiei globale. Vulcanul se află la câțiva kilometri de Strâmtoarea Malacca, care este adesea descrisă ca fiind punctul de strangulare al lumii. Aproximativ 90.000 de nave comerciale traversează în fiecare an acest canal îngust, transportând cereale, țiței și aproape orice altă marfă.
Se crede că o erupție puternică, care ar trebui să aibă loc de câteva luni, ar putea acoperi pământul într-o iarnă vulcanică de trei ani. Acest lucru ar putea duce la o scădere bruscă a temperaturii, provocând penurie de alimente la nivel mondial, inflație și alte fluctuații climatice, ceea ce ar costa lumea peste 2.500 de miliarde de dolari.
Partenerii noștri