- Arheologii au descoperit 10 crocodili mumificați într-un mormânt egiptean antic intact.
- Mumiile au fost descoperite într-un mormânt din Qubbat al-Hawa, pe malul vestic al Nilului, în 2019, de către arheologii de la Universitatea din Jaen, Spania.
- Se știe că crocodilii au jucat un rol important în cultura egipteană și erau sacrificați ca o modalitate de a încerca să îl liniștească pe zeu.
Arheologii au descoperit 10 crocodili mumificați într-un mormânt egiptean antic intact. Crocodilii sunt extrem de bine conservați și probabil că se află acolo de peste 2.500 de ani, ca parte a unui ritual care probabil îl onora pe Sobek – un zeu al fertilității venerat de vechii egipteni.
Mumiile au fost descoperite într-un mormânt din Qubbat al-Hawa, pe malul vestic al Nilului, în 2019, de către arheologii de la Universitatea din Jaen, Spania. Deși se știa de mult timp că vechii egipteni mumificau animale, descoperirile au oferit oamenilor de știință o nouă perspectivă. Se știe că crocodilii au jucat un rol important în cultura egipteană și erau sacrificați ca o modalitate de a încerca să îl liniștească pe zeu. Sobek era adesea reprezentat fie ca un crocodil, fie ca un om cu un cap de crocodil. În afară de ritualurile religioase, crocodilii erau o sursă de hrană, iar grăsimea animalului era folosită ca medicament, inclusiv pentru a trata durerea.
Găsirea crocodililor conservați este rară, deși au fost descoperiți și alții, iar aceștia tind să fie tineri. Alte animale mumificate sunt însă relativ comune, inclusiv pisici și babuini.
Bea De Cupere, unul dintre arheologii de la Institutul Regal Belgian de Științe Naturale, care a examinat descoperirea, a declarat că aceasta este „extraordinară deoarece mormântul era intact și mumiile bine conservate”, a relatat RTBF. Ea a adăugat: „Pentru majoritatea mumiilor colectate de muzee la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, adesea claustrate, nu știm exact de unde provin”.
Aceste specimene se aflau într-un mormânt mic, în apropierea altor câteva morminte ale unor demnitari locali și datează dintr-o perioadă anterioară anului 2.100 î.Hr. Dr. De Cupere este specializată în rămășițe de animale și acesta a fost motivul pentru care a fost contactată de oamenii de știință de la Universitatea din Jaen pentru a examina mumiile, scrie The Mirror.
„Arheologii fac săpături și, dacă găsesc rămășițe de animale pe care cred că merită să le examineze, atunci intrăm în scenă”, a spus Dr. De Cupere.
Ea a precizat că descoperirile făcute la începutul secolului trecut conțineau bitum, ceea ce făcea imposibilă disecarea lor, dar nu este cazul ultimelor mumii de crocodil găsite. Ea a continuat: „Aici, acest mormânt descoperit este unic, deoarece este intact și cele 10 exemplare sunt bine conservate. În plus, spre deosebire de cele descoperite anterior, acestea nu erau impregnate cu bitum, iar benzile de țesătură care le acopereau au fost mâncate de insecte. Prin urmare, am putut studia în detaliu oasele și chiar într-un caz particular pielea unuia dintre crocodili s-a păstrat în întregime.”