• Bill Shepherd, Yuri Gidzenko și Sergei Krikalev sunt primii rezidenți spațiali
  • Astronauții explică cum se spală, cum se tund și um beau cafeaua

Astăzi se împlinesc 20 de ani de când oamenii au luat în stăpânire Stația Spațială Internațională.

Bill Shepherd, Yuri Gidzenko și Sergei Krikalev deveneau primii rezidenți spațiali, pe 2 noiembrie 2000.

În cei 20 de ani ai văzut piruete, tumbe și mișcări acrobatice atât de ușor de făcut în imponderabilitate. Dar nu toate lucrurile sunt ușor de făcut în gravitație zero.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Să bei o cafea de exemplu. Nu cară nimeni ibrice pe Stația Spațială,
mai ales că ultimul lucru pe care ți l-ai dori în spațiu e foc deschis. Astronautul Tim Peake îți arată procedura.

Acum punga de cafea e plină cu apă caldă, ai nevoie de un pai de plastic. Introduci paiul, scoți capacul și bei”, a spus el.

Când stai luni de zile pe Stația Spațială, oricât de tuns ai fi la plecare, tot îți crește părul. Dar cum să eviți ca enervantele fire de păr să zboare libere prin stație?

Astronautul Chris Cassidy îți arată cum se procedează.

„Asta e mașina de tuns standard. Dar părul s-ar împrăștia peste tot. Așa că o conectăm la un aspirator, cel de aici, și acum suntem gata de tuns”, a spus el.


Un duș pe Pământ e cât se poate de simplu. În imponderabilitate însă, apa o ia în toate direcțiile. Karen Nyberg îți prezintă un curs rapid de hairstyling spațial.

Îmi place să încep cu niște apă caldă cu care-mi ud scalpul. Uneori apa fuge de tine și încerci să prinzi câtă poți. Apoi umezesc părul până spre vârfuri. 0Apoi iau șamponul fără clătire și-l storc pe scalp și din nou îl duc până spre vârfuri. Câteodată folosesc pieptenele să-l uniformizez. Apoi iau prosopul și frec părul cât are încă sampon, pentru că, fără apă curgătoare, mizeria trebuie luată cu prosopul”, explică Karen nyberg.