• Sony a lansat primul CD player pe 1 octombrie 1982
  • Philips, partenerul Sony, și-a lansat CD player-ul o lună mai târziu
  • Lansarea la nivel mondial a avut loc abia în martie 1983

Acum exact 38 de ani a avut loc un eveniment care a schimbat industria muzicală. Poate nu pentru totdeauna, dar cel puțin până în prezent. Pe 1 octombrie 1982, Sony lansa în Japonia primul CD player.

„Un sunet curat, redat de laser. Ascultă, fără fâșâit, fără pocnituri. Dar dacă vrei asta, mușcă dintr-un biscuit, soarbe din cacao și va suna ca vechiul tău player. Înțelegi ce vreau să spun?”

Lansarea trebuia să fie de fapt dublă, Sony și partenerul său în dezvoltarea formatului CD, Philips, urmau să-și lanseze simultan playerele, dar Philips nu a putut respecta termenul. Până în martie 1983, CD-Playerele au fost disponibile doar în Japonia. Abia după aceea au fost lansate la nivel global.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ
SOMN UȘOR, TRUMP!

CD-player-ul Philips a fost lansat o lună mai târziu și, la început, conținea tehnologie Sony. Costul primului CD Player era destul de piperat, cam 1600 de dolari în banii de azi. A fost nevoie să treacă 25 de ani ca să înțelegem ce a însemnat apariția CD-ului.

Bertrand de Wouters d ‘Oplinter, proprietarul La Boite a Musique: ”Asta e problema, în 25 de ani, industria n-a găsit un alt sistem care să adauge o calitate similară înregistrărilor.”

CD player-ele sunt în declin acum. Spotify, iTunes sau Deezer domină piața la acest capitol.