• Experți din opt țări au dezactivat serverele organizației Emotet.
  • Polițiștii din Ucraina au descins la mai multe sedii din estul țării.
  • Emotet a fost depistat în 2014, când era specializat în furtul datelor bancare.

Poți să răsufli ușurat! A căzut Emotet, cea mai periculoasă rețea de malware hacking din lume. Printr-o operațiune internațională de anvergură, agenți din 8 țări și o armată de experți în cybersecurity au dezactivat serverele organizației. Poliția din Ucraina a descins la mai multe locații din estul țării,
unde au fost găsite calculatoare, bani, aur și carduri de credit clonate.

Cum funcționa Emotet

Felix Damian, corespondent Aleph News: „Cea mai longevivă rețea de bots de până acum, XX, trimitea în mod automat emailuri cu malware, in special documente Word cu o serie de macrocomenzi. Acestea eliberau un virus care infecta calculatoarele utilizatorilor și obținea acces la datele bancare și la fișierele personale. Multora dintre noi ne-au ajuns adesea emailuri ciudate de persoane din lista noastră de contacte. Asta se întâmpla pentru că atunci când atacau companii, membrii Emotet o făceau prin spargerea serverului de mail, unde incercau sa puna mana pe cat mai multe conturi reale. Trimiteau apoi fisiere infectate prin email la toate contactele, reusind astfel sa treaca de filtrul de SPAM.”

Care sunt daunele

Este greu de calculat pentru ca Emotet a fost depistat în 2014, când era un troian specializat în furtul datelor bancare. Malware-ul a evoluat apoi într-o adevărată rețea care oferea servicii delincvenților cibernetici din toată lumea. Emotet vindea informația altor hackeri și aceștia atacau prin metoda ransomware, continuand să extorsioneze companii si persoane.
Prejudiciul este de calculat la 2,5 miliarde de dolari la nivel global in timp ce Germania a raportat pierderi de 14,5 milioane de euro, din cauza Emotet.

Recomandări

NU TE SUPĂRA, PRIETENE!
CINE ÎL SUSȚINE PE TRUMP
VALENCIA E SUB APĂ
HOLLYWOOD VOTEAZĂ HARRIS
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ALEGE DE AMERICA?

Ce au găsit agenții în urma operațiunii

Europol a anunțat că Emotet a fost doborâtă de o coaliție internațională de agenți din SUA, Canada, Olanda, Germania, Franța, Lituania și Ucraina.
Operațiunea Ladybird a fost demarată în colaborare cu o experți în civersecurity care au atacat simultan infrastructura Emotet din 90 de țări, in timp ce politia ucraineana a descoperit o ascunzătoare plină de claculatoare, carduri, bani si lingouri de aur. Anvergura acestei operatiuni ne arată ca in spatele calculatoarelor noastre se duce un razboi invizibil între bine si rau, in care deocamdata câștigă binele.