• AI-DA creează picturi, desene și sculpturi folosind camere și algoritmi avansați.
  • Inteligența artificială generează picturi și sculpturi vândute cu mii de dolari.
  • Tehnologia AI ar putea declanșa o nouă mișcare artistică, nu sfârșitul creativității umane.
  • Creativitatea generată de AI aduce noi întrebări despre paternitate și intenție artistică.
  • Întrebări despre autenticitatea și paternitatea operelor create de algoritmi.

Ai-Da este primul robot artist din lume. Este programată să picteze, să deseneze și să creeze sculpturi.

Însă, Ai-Da provoacă și întrebări esențiale despre ce înseamnă să fii artist și ridică probleme etice. Unele opere generate de algoritmii A.I. ajung să se vândă cu mii de dolari.

Poate un robot sau un algoritm să fie considerat artist?

„Depinde de cum definim artist. Cred că în ziua de azi trebuie să fie pus accentul pe artiști individuali și pe capacitatea lor de skill și de imaginație. 

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Există o panică morală în ultimii ani cu AI-ul care a devenit foarte bun la replica îndemânarea umană. Dar, în opinia mea, nimic nu poate înlocui ideile umane în evidenția aceasta.

De-a lungul istoriei artei mereu au existat advancements tehnologice care au creat această panică. De exemplu, când s-a inventat fotografia, era vorba că, Aoleu, ce o să devină pictura? 

Și, bineînțeles, pictura și-a schimbat sensul. Nu mai era folosită pentru a reprezenta neapărat lucruri reale și a le imortaliza, ci a căpătat și mai mult sens artistic”, a declarat Eugen Munteanu, creator de animații, pentru Aleph News.

Se poate numi „artă” dacă este lipsită de emoția umană?

„Da și nu. Arta este subiectivă. Ceea ce numim noi emoție umană poate să fie pentru altcineva nimic. Adică poate să fie o pictură care este doar o pânză roșie și o să nu spună nimic, dar poate aia conține emoție. 

Este important să vedem ce resurse folosesc acești algoritmi. Pentru că dacă, de exemplu, aceste AI-uri care creează imagini de fapt au o bază de date cu ilustrații și imagini care nu le aparțin și care nu le sunt date credit și, atunci devine o chestie de imoralitate și te întrebi, dar unde este emoția umană? De fapt ai pus împreună o grămadă de alte lucruri care nu îți aparțin.

Dar, totuși, AI-ul poate contribui la ceva mai mare și a mai fost folosit în trecut pentru a crea opere de artă. Adică, gândiți-vă la intercolarea imaginilor pentru film sau pentru animație. Asta se folosește de ani buni. 

Sau putem folosi AI-ul pentru a crea texturi sau forme, dar nu a crea totul. Cred că atunci când folosești AI-ul să faci un tot, își pierde din valoare și pune o semne întrebare precum de ce ai făcut asta? Este pentru a fi econom sau pentru a fi artist?”, a declarat Eugen Munteanu, creator de animații, pentru Aleph News.

Cum va influența AI viitorul artei?

„Pentru animație este foarte dificil. Dacă AI-ul va ajunge într-un punct unde să înlocuiască cumva un animator 3D sau 2D, locurile de muncă vor suferi. Dar, momentan, nu suntem chiar acolo. 

Poate fi folosit AI-ul să ușureze munca și să faci anumiți pași mai rapid, dar, cine știe, într-un an am trecut de la avea imagini AI care sunt chiar amuzante la imagini AI pe care nu le mai deosebești de realitate. 

Deci, n-având unde știi, momentan este o mișcare împotriva utilizării AI, cel puțin în rândul tinerilor și acest nou AI movement la care subscriu.

Eu cred că AI-ul trebuie să fie folosit ca un tool. Am avut cursuri la facultate chiar despre cum să-l folosim în folosul nostru și nu ca să ne înlocuiască munca”, a declarat Eugen Munteanu, creator de animații, pentru Aleph News.

Citește și