• Polițiștii din SUA au generat chipul unui suspect cu ajutorul AI.
  • Agenții au folosit o mostră ADN și imaginea a fost creată artificial.
  • Metoda este însă contrară principiilor de confidențialitate și inexactă.

Inteligența Artificială prinde infractorii! Agenții de la o secție de poliție din SUA au folosit în 2017 o abordare demnă de filmele de science fiction, pentru rezolvarea unui caz mai vechi. Au utilizat AI-ul pentru a crea imaginea unui suspect pe baza ADN-ul găsit la locul crimei.

Cum au reușit anchetatorii să creeze un portret pe baza ADN-ul suspectului?

În 2017, detectivii de la Departamentul de Poliție din Districtul Parcului Regional East Bay care lucrează la un caz rece au avut o idee, una care i-ar putea ajuta să obțină în sfârșit o pistă cu privire la uciderea Mariei Jane Weidhofer. Ofițerii îl găsiseră pe Weidhofer, mort și agresat sexual, la Berkeley, parcul regional Tilden din California, în 1990. Aproape 30 de ani mai târziu, departamentul a trimis informații genetice colectate la locul crimei la Parabon NanoLabs – o companie care spune că poate transforma ADN-ul într-o față.

Parabon NanoLabs a folosit un model de învățare automată pentru a transforma ADN-ul suspectului într-o imagine 3D a chipului său. Compania a creat un raport de fenotip Snapshot, oferind poliției un chip posibil al suspectului, generat doar din probele de la locul crimei.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Cum a folosit poliția imaginea generată și ce probleme aduce această metodă?

În 2017, poliția a publicat chipul generat pentru a obține informații de la public. În 2020, un detectiv a cerut să folosească software-ul de recunoaștere facială pe această imagine, sperând să identifice un suspect. Această cerere reprezintă, conform înregistrărilor, prima încercare cunoscută de folosire a recunoașterii faciale pe un chip generat din ADN.

Experții în confidențialitate și recunoaștere facială critică folosirea acestor tehnologii împreună, argumentând că este nesigură și neprecisă. Jennifer Lynch, de la Electronic Frontier Foundation, susține că nu există dovezi solide că Parabon poate produce precis un chip și că utilizarea recunoașterii faciale pe baza unor intrări nesigure crește riscul de identificare greșită a unui suspect.

Citește și