- Airbus și-a completat proiectul autonom de decolare și aterizare
- Unul dintre avioanele sale a efectuat cu succes manevrele automatizate în totalitate
- A350-1000 XWB a avut rolul de aeronavă principală de test a proiectului, având camere de bord care au asistat noua tehnologie
- Finalizarea cu succes a proiectului deschide porțile pentru zboruri complet autonome
- Pilotul automat se ocupă deja de majoritatea funcțiilor în timpul zborurilor
Știai deja că avioanele zboară singure după decolare, datorită pilotului automat, iar piloții se pot relaxa în cea mai mare parte a zborului. Dar Airbus tocmai a dus această idee la nivelul următor, după ce a dovedit că un avion de pasageri poate efectua manevre complexe fără a fi ghidate de pilot.
Producătorul european tocmai a finalizat testarea zborului pentru avionul său autonom, după ce aeronava „a pilotat“ cu succes fiecare fază de zbor pe cont propriu, în timp ce piloții pur și simplu urmăreau, scrie Business Insider.
Peste 500 de zboruri au fost efectuate cu noul Airbus A350-1000 XWB, care a utilizat cu succes „tehnologia de recunoaștere a imaginii“, ce oferă avionului „o pereche de ochi“. Tehnologia, care presupune camere exterioare, a permis ca aeronava să efectueze singură fazele de zbor.
Prima etapă de testare a zborurilor a avut loc în decembrie 2019, de pe aeroportul Toulouse-Blagnac din Franța, când Airbus a reușit să demonstreze că efectuează cu succes decolări autonome. În prima probă, toți piloții trebuiau să alinieze avionul pe pistă și apoi să se așeze și să privească cum avionul își face treaba, ridicându-se singur de la sol.
Acum că Airbus a demonstrat că avionul său poate atât ateriza, cât și pilota singur, porțile sunt deschise pentru zboruri complet autonome.
- Klaus Iohannis: „România este într-o situație foarte complicată: război la graniță, atacuri hibride, o situație foarte complicată în UE”
- Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac se deschide mâine cu sculpturi fascinante și atmosferă de poveste. Cât plătești pe o noapte de cazare
- A fost adoptat noul Cod Silvic. Cum poate țara să devină mai curată și mai verde
- „Emily in Paris” organizeză un turneu spectaculos în 25 de orașe din SUA. Ce experiențe inedite poți trăi în universul fascinant al serialului
- Soarta TikTok în SUA se va decide pe 10 ianuarie. Curtea Supremă va hotărî dacă interzicerea aplicației încalcă dreptul la liberă exprimare