- A.I.-ul a fost antrenat pe răspunsurile lui Gemini 2.0.
- Chatbotul nou e la fel de bun ca ChatGPT sau DeepSeek R1.
- Chatbot-ul poate fi utilizat gratuit și codul de programare e public.
- Funcția de căutare pe internet a lui ChatGPT poate fi folosită fără cont.
A început lupta Inteligențelor Artificiale făcute pe bani puțini. Americanii îi atacă pe chinezi cu un A.I. care a costat cât o masă în oraș.
Advertisment
Cercetătorii de la Stanford și de la Universitatea Washington s-au unit și au reușit să facă un chatbot la fel de bun ca ChatGPT și DeepSeek R1 – toată dezvoltarea i-a costat mai puțin de 50 de dolari. Chatbot-ul nu a fost făcut de la zero – cercetătorii l-au antrenat pe răspunsuri date de Gemini 2.0 de la Google. Tot procesul de antrenare a durat mai puțin de 30 de minute, a avut la bază 1000 de întrebări și răspunsuri și a fost realizat pe doar 16 procesoare de la Nvidia. Chatbot-ul poate fi utilizat gratuit, iar cercetătorii au postat și codul sursă pentru cei care vor să-și creeze propriul chatbot, scrie Times of India.
Nici OpenAI nu stă degeaba. ChatGPT a lansat un update prin care permite oricui să folosească funcția de căutare pe internet a chatbot-ului. Adică nu mai trebuie neapărat să ai un cont, așa cum era până acum. Cercetătorii de la Stanford și Universitatea Washington au antrenat un model A.I. de raționare cu sub 50 de dolari, folosind distilarea unui model Google. S1 este disponibil gratuit pe GitHub, scrie TechCrunch.
Recomandări
Pentru antrenare, cercetătorii au folosit 1.000 de întrebări atent selectate, împreună cu răspunsurile și procesul de gândire asociat. Întregul proces a durat sub 30 de minute pe 16 unități Nvidia H100, iar în prezent, costul estimat pentru antrenare este de aproximativ 20 de dolari.
Dezvoltarea s1 ridică întrebări despre viitorul monopolului AI, în contextul în care OpenAI a acuzat deja DeepSeek de utilizare necorespunzătoare a datelor API. Google oferă acces gratuit la Gemini 2.0 Flash Thinking Experimental, dar interzice folosirea acestuia pentru dezvoltarea de servicii concurente.
În timp ce marile companii investesc miliarde în infrastructură AI, distilarea se dovedește o metodă eficientă pentru replicarea unor modele avansate la costuri reduse, fără a genera însă inovații majore.
Citește și
- Warner Bros. lasă filme la liber, pe Youtube. Ce vrea să obțină studioul american
- Cât aștepți mâncarea, meniul prinde viață. Restaurantele unde vezi filmele preferate și savurezi delicatesele inspirate din scenele filmului
- Președintele Argentinei vrea să interzică tratamentele hormonale şi tranziţi de gen în cazul minorilor
Partenerii noștri