• Windows 1 a fost primul din seria cu care Microsoft a cucerit lumea
  • Era mai puţin un sistem de operare şi mai mult o interfaţă grafică pentru MS-DOS
  • Microsoft Windows 1 era prezentat oficial pe 10 noiembrie 1985
  • Windows are, în prezent, o cotă de piaţă de aproape 78%

La începutul anilor ’80, Microsoft şi Apple se aveau ca fraţii. De fapt, Microsoft a scris multe din aplicaţiile care au fost incluse în primul Macintosh.

Începuturile

Bill Gates şi Steve Balmer au sesizat oportunitatea şi au decis să ofere ceva asemănător şi utilizatorilor de PC. Iar pe 10 noiembrie 1985, Bill Gates prezenta lumii Microsoft Windows 1.

Bill Gates, CEO Microsoft: „Chiar e un produs foarte bun. Ne-am pus inimile şi sufletele la bătaie. Nu am ezitat să punem mai mulţi oameni la treabă ca să obţinem ceea ce am dorit.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Windows 1 nu era propriu-zis un sistem de operare ci mai degrabă o interfaţă grafică pentru sistemul MS-DOS. Sigur, privit cu ochii de acum, Windows 1 pare creat de un copil fără prea mari aptitudini pentru desen, dar la vreme respectivă era un produs revoluţionar, care a permis trecerea de la greoaia linie de comandă, la o interfaţă prietenoasă, mai uşor de utilizat chiar şi de către cei fără cunoştinţe aprofundate de programare. Şi totul la un preţ rezonabil, după cum spune şi explozivul Steve Ballmer, cel care în 1998 a devenit CEO-ul Microsoft.

Marketing la nivel înalt

Steve Ballmer, Business Manager Microsoft: „500, 1.000, chiar mai mult? Nu, e doar 99 de dolari, aşa e, 99 de dolari. E un preţ incredibil dar e adevărat, e Windows de la Microsoft. Aşteaptă să vezi Windows Write, Windows Paint şi fii atent ce mai primeşti fără costuri supllimentare. Directorul MS-DOS, un calendar pentru întâlniri, un Notepad, un ceas, un panou de control, drivere pentru imprimantă şi, poţi să crezi, jocul Reversi.

„Prea dependent de mouse”

N-au lipsit nici criticile, unii considerând că Windows e prea dependent de mouse, un device puţin răspândit la acea vreme. Dar Windows 1 a fost doar primul pas către cucerirea lumii de către Microsoft. Şi de ce nu, către statutul de multi-miliardar al lui Bill Gates.

Astăzi, Windows este cel mai utilizat sistem de operare din lume, cu o cotă de piaţă de aproape 78%, comparativ cu cele doar 17 procente ale macOS sau doar două procente ale Linux.