• Persoanele cu deficienţe de vedere vor putea merge fără însoţitor în Iaşi
  • Ei vor fi ghidați de o aplicaţie gratuită care poate fi descărcată pe smartphone
  • Prima etapă a proiectului-pilot presupune montarea senzorilor

Persoanele cu deficienţe de vedere se vor putea plimba fără însoţitor prin Iaşi. Sistemul se numeşte Step-Hear şi există deja în București, Constanța și Cluj Napoca.

Studiile arată că nouă din zece nevăzători nu ies din casă. Tocmai pentru ei sunt instalați mai mulți senzori, pentru început în clădirea primăriei, care îi vor ghida.

Marian Coman, preşedintele Step-Hear România, spune că în final, senzorii vor fi instalați în întreg orașul

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

Având un telefon în mână, o persoană nevăzătoare, sau cele cu deficienţă de vedere, doar scot telefonul şi află cu acurateţe mai mica de un metru asupra unde se află în acel moment. Mai multe categorii de dispenser pe care noi le poziţionăm în nişte puncta strategice şi o aplicaţie care se descarcă gratis din internet, pe telefon, astfel încât când telefonul se conectează cu cel mai apropiat sensor de utilizator, utilizatorul va primi informaţii”, a explicat Marian Coman, dezvoltator al aplicației Step Here.

„Face parte dintr-un proiect de digitalizarea serviciilor publice pe care o autoritatea publică trebuie să le pună la îndemâna tuturor cetăţenilor în care şi persoanele cu deficienţe trebuie să fie integrate ca o persoană normal şi să-şi ducă activitatea cât de cât rezonabilă pe raza municipiului Iaşi”, a declarat primarul Iașului, Mihai Chirica.

Aplicația funcționează simplu. Telefonul se conectează la cel mai apropiat senzor, iar utilizatorul primește, în acel moment, un mesaj pre-înregistrat, care îl ajută să se orienteze.