• Aplicațiile care au fost create împotriva COVID trebuiau să le permită cetățenilor să știe, într-un timp extrem de scurt, dacă au intrat sau nu în contact cu o persoană care a fost depistată pozitiv.
  • Din cauza datelor care au fost absente, aplicația a devenit inutilă, iar obiectivele stabilite în vara anului 2020 nu au fost atinse.
  • Și alte țări din Europa au creat astfel de aplicații, printre care se numără: Italia, Germania și Spania. Nici ele nu s-au bucurat de rezultatul dorit.

Aplicațiile care au fost create împotriva COVID au reprezentat un eșec foarte mare al tehnologiei. Trebuiau să fie soluţia în prima fază a pandemiei, permiţând cetăţenilor să ştie, într-un timp foarte scurt, dacă au fost în contact cu o persoană pozitivă.

Aplicaţiile de acest tip, datorită tehnologiei, ar fi trebuit să facă diferenţa în limitarea infecţiilor. Absenţa datelor a făcut, astfel, aplicaţia inutilă, în raport cu obiectivele stabilite în vara anului 2020.

Eşecul aplicaţiei de urmărire a contactelor este dovada că, deşi este un instrument aparent avangardist, suferă de o dependenţă puternică de contribuţia utilizatorilor individuali.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA

Aplicațiile altor țări din Uniunea Europeană s-au confruntat cu aceeași problemă

Aplicaţia britanică, precum şi aplicaţia germană Warn-App, francezul Tousanticovid, italianul Immuni sau spaniol Radar Covid au raportat aceleaşi probleme.

Tehnologia trebuie, întotdeauna, luată în considerare, pentru a găsi soluţii alternative, dar, în cazul aplicaţiilor europene, o statistică Open Polis evidenţiază ineficacitatea acestora la începutul anului 2022. „În momentul de faţă, doar 5% din populaţia rezident în Uniunea Europeană a fost urmărită prin aceste aplicaţii”.

Promotorii ideii au susţinut că ar fi nevoie de cel puţin 75% de descărcări, pentru ca acest suport să merite. Lipsa datelor, în principal din cauza neîncrederii cetăţenilor, a compromis ceea ce ar fi trebuit să fie un pas înainte în lupta împotriva pandemiilor şi a altor dezastre.