• Pe 14 noiembrie se împlinesc 51 de ani de la misiunea Apollo 12
  • Mai puţin cunoscută, misiunea nu a fost ferită de aventuri şi controverse
  • La noapte are loc lansarea noii misiuni SpaceX

Dacă tot ne apropiem de lansarea noii misiuni SpaceX de la noapte, îți povestesc despre o altă misiune, pe nedrept uitată. Se întâmpla tot într-o zi de 14 noiembrie, dar acum 51 de ani.

Despre Apollo 12 se vorbește foarte puțin. Poate și pentru că a fost pusă între Apollo 11, misiunea care a dus primii oameni pe Lună, și Apollo 13, misiunea ghinionistă, despre care ai văzut și filmul.

Dar nici Apollo 12 nu a fost ferită de aventuri și controverse. Atunci racheta Saturn 5 a fost lovită de fulger în timpul lansării. Și nu o dată, ci de două ori, la un interval de 16 secunde.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ

Din fericire, astronauții simulaseră o astfel de situație la antrenamente și au știut ce să facă. Așa că au ajuns cu bine pe Lună.

Alan Bean, unul dintre astronauți, își aduce aminte cu modestie despre eveniment: „Nimeni nu e suficient de bun ca să merite o șansă să facă asta față de ceilalți oameni de pe Pământ, nimeni nu e atât de bun în comparație cu ceilalți. Nici eu nu eram, dar am avut noroc. Unul din lucrurile la care m-am gândit, am stat pe Lună 30 de ore, ne-am antrenat ani de zile și ne-am gândit ani de zile la asta și m-am întrebat, asta e tot? S-a terminat atât de repede?”

Astronauții au înlocuit câteva piese, inclusiv camera sondei Surveyor 3, care-i aștepta cuminte pe Lună. Numai că odată ajunși acasă, specialiștii au constatat că pe cameră a supraviețuit o bacterie comună – un streptococ.

Dar de unde a venit bacteria? A supraviețuit în spațiu doi ani și jumătate? Sau contaminarea a avut loc în laboratorul unde a fost analizată camera? Nici până astăzi nu se știe.