• Apple a anunțat că nu va lansa noile funcțiile A.I. ale iPhone în Europa atunci când vor fi lansate în alte părți a lumii, în cursul anului 2024.
  • Legea Piețelor Digitale (DMA) este cartea de reguli digitale ale UE, menită să permită start-up-urilor locale să concureze cu marii actori din tehnologie.
  • Apple și-a exprimat dorința de a aduce funcțiile în UE, dar trebuie să le verifice atent pentru a se asigura că nu încalcă regulile UE.

Apple a anunțat că nu va lansa funcțiile A.I. de vârf ale iPhone în Europa atunci când vor fi lansate în alte părți a lumii în cursul anului 2024, din cauza „incertitudinilor” generate de noile reguli de concurență din partea Bruxellesului, scrie Financial Times.

Apple a prezentat noile funcții acum două săptămâni, inclusiv un set de servicii de „Apple Intelligence” și un parteneriat cu OpenAI. Apple a descris noul serviciu ca fiind „următorul mare pas” care va propulsa compania în era A.I. generativă.

Apple a spus că, din cauza complexității de a face sistemul compatibil cu regulile UE, utilizatorii UE vor fi excluși de la anumite funcții atunci când vor fi lansate în alte părți ale lumii, anul acesta.

Recomandări

JOE BIDEN NU RENUNȚĂ
SCHIMBĂRILE CLIMATICE FAC RAVAGII
CE SPUNE TIMBERLAKE DESPRE ARESTARE
EXTREMA DREAPTĂ SĂRBĂTOREȘTE
BANNON: „ARMATA MAGA ESTE PREGĂTITĂ”
PUBLICUL NU A FOST PREA ÎNCÂNTAT DE SZA

„Datorită incertitudinilor de reglementare aduse de Legea Piețelor Digitale, nu credem că vom fi în măsură să lansăm trei dintre aceste noi funcții — iPhone Mirroring, SharePlay Screen Sharing și Apple Intelligence — în UE în 2024″.

Legea Piețelor Digitale (DMA) este cartea de reguli digitale ale blocului, menită să permită start-up-urilor locale să poată concura cu marii actori din tehnologie, majoritatea dintre care sunt americani.

De luni de zile, Apple și Bruxelles se află într-o luptă de reglementare, după ce UE a deschis o anchetă în martie pentru a examina dacă Apple încă subminează concurența.

„Apple Intelligence” este un set de modele A.I. proprii ale Apple care prezintă noi funcții, cum ar fi ajutoare de scriere, generare de imagini și emoji, și o Siri mai puternică. Acestea sunt personalizate pentru utilizator și procesate pe dispozitivele iPhone și în centrele de date ale Apple, despre care compania spune că aduce un strat important de confidențialitate și securitate.

Parteneriatul cu OpenAI le permite utilizatorilor să adreseze întrebări mai complexe dincolo de ecosistemul Apple către ChatGPT, care este bazat pe unul dintre cele mai puternice modele A.I. generative din lume. Apple a spus că ar putea încheia parteneriate similare cu Google Gemini.

Celelalte două îmbunătățiri aferente versiunii următoare a sistemelor de operare ale Apple – care vor întârzia în UE – permit utilizatorilor să controleze iPhone-ul lor de pe PC-ul Mac și să împărtășească accesul la dispozitiv.

Apple a spus că dorește să aducă funcțiile în UE, dar că trebuie să le verifice atent pentru a se asigura că nu încalcă regulile UE.

Pentru restul lumii, Apple Intelligence va fi lansat cu iOS 18, iPadOS 18 și macOS Sequoia în cursul anului.

„Suntem foarte motivați să facem aceste tehnologii accesibile tuturor utilizatorilor,” a spus Apple vineri. Analiștii au spus că funcțiile AI pot fi un motiv pentru proprietarii de iPhone să treacă la noile modele.

Datorită cerințelor de hardware pentru rularea modelelor A.I., Apple Intelligence va rula doar pe cele mai noi iPhone-uri echipate cu procesorul A17 Pro și Mac-uri și iPad-uri echipate cu noi procesoare M.

Apple a spus că are nevoie de claritate de la Comisia Europeană asupra nivelului de acces pe care ar trebui să îl acorde terților la funcțiile Apple Intelligence și la împărtășirea dispozitivelor.

Apple nu este primul mare actor din tehnologie care-și vede planul A.I. perturbat de regulile UE.

Recent, Meta a spus că nu va lansa cele mai noi modele A.I. în Europa, sub presiunea avertismentelor de protecție a datelor.

Comisia Europeană, corpul executiv al UE, a spus: „UE este o piață atractivă de 450 milioane de utilizatori potențiali și a fost întotdeauna deschisă pentru afaceri pentru orice companie care dorește să ofere servicii pe piața internă a UE. Gestionarii sunt bineveniți să ofere serviciile lor în Europa, în măsura în care se conformează regulilor noastre destinate să asigure concurența echitabilă”.

Avertismentul Apple vine după ce Financial Times a raportat că organismele de reglementare din Bruxelles sunt pregătiți să acuze Apple de încălcarea regulilor DMA în următoarele săptămâni.

Citește și