• Apple Computers a început în garajul lui Steve Jobs
  • În 1985, cei doi fondatori au părăsit compania
  • Steve Jobs a revenit ca CEO în 1997
  • Astăzi, Apple valorează 2.000 de miliarde de dolari

Deja sună a clișeu, dar și Apple a pornit tot dintr-un garaj, din garajul lui Steve Jobs. El, Steve Wozniak și Ronald Wayne, au înființat Apple Computers pe 1 aprilie 1976. Păcăleala a fost însă pe seama Ronald Wayne, care și-a vândut acțiunile lui Steve Jobs o lună mai târziu, pentru 800 de dolari.

Dar stai să vezi cum a rămas Apple fără niciunul dintre fondatori în 1985. Presiunea de a depăși IBM își spune cuvântul iar Wozniak se ceartă cu Jobs și pleacă. Noul CEO s-a dovedit o nucă tare, așa că o lună mai târziu a plecat și Jobs.

Jobs și-a făcut propria companie, NeXT Software și chiar a cumpărat Pixar de la George Lucas.

Recomandări

TOM CRUISE E PREMIAT
CINE L-A UCIS PE KIRILLOV
IAȘUL- CENTRU AL CUANTICII?
NOUL PROGRAM DE GUVERNARE
DEZVĂLUIRILE PAPEI
COMISIA CONTRA TIKTOK

În 1997, când toată lumea credea că Apple se va prăbuși, pentru că nu aveau un sistem de operare, au apelat la un vechi prieten, Steve Jobs. El a revenit ca CEO interimar, sau, cum îi plăcea să spună, iCEO.

A pus la cale device-uri care astăzi sunt legende – laptopul iBook, iMac, Power Mac, player-ul iTunes și, poate cel mai important în economia viitoare a companiei, iPod-ul.

Design-ul Apple era inovator, Jobs spunea că un computer nu trebuie să fie pătrat și că merită să fie sexy.

Nebunia a început în 2007, când Jobs a prezentat ideea sa de a combina un telefon mobil cu un iPod și l-a numit iPhone.

Din nou și-a spus cuvântul filozofia lui Jobs, care n-a vrut să pună toate ouăle în același coș și a dezvoltat zona de servicii pentru utilizatorii Apple, dar și zona de device-uri purtabile.

În 2011, Jobs s-a retras ca să lupte cu cancerul, iar locul său a fost luat de Tim Cook, care i-a continuat filozofia.

Din 2015, noi modele de iPhone apar în fiecare an, iar vânzările au crescut astronomic. Astăzi, Apple este cea mai valoroasă companie din lume, estimată la 2.000 de miliarde de dolari. Ca să-ți faci o idee, PIB-ul României este de doar 240 de miliarde de dolari.