• Unda radio a fost captată în timpul a 30 de ore de observații ale telescopului Parkes din Australia.
  • Emisiile radio ar veni din direcția sistemului Proxima Centauri, steaua cea mai apropiată de Sistemul Solar.
  • Oamenii de știință nu pot spune cu exactitate dacă unda radio provine de la un emițător terestru sau de la un satelit în trecere.

Oamenii de știință preocupați de căutarea formelor de viață extraterestre au fost intrigați, recent, de existența unor unde radio captate de pe o planetă din afara Sistemului Solar. Emisiile ar veni din direcția sistemului Proxima Centauri, steaua cea mai apropiată de Sistemul Solar.

Unda radio a fost captată după 30 de ore de observație ale telescopului Parkes din Australia, în timpul lunilor aprilie și mai ale anului trecut, potrivit The Guardian.

Cu toate acestea, oamenii de știință nu pot spune cu exactitate dacă unda radio provine de la un emițător terestru, cum ar fi un emițător de la sol sau un satelit în trecere.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Este obișnuit pentru astronomii din proiectul Breakthrough Listen să vadă explozii ciudate de unde radio cu telescopul Parkes sau Observatorul Green Bank din Virginia de Vest, dar toate până acum au fost atribuite unor interferențe create de om sau din surse naturale. Nu și de data aceasta.

Ultimul semnal ar putea avea și el originile unei surse obișnuite de pe Pământ, însă, fasciculul îngust cu o frecvență de aproximativ 980 mhz, pare să fie atribuit mișcării unei planete îndepărtate, fapt ce face ca acest semnal radio să fie și mai misterios.

Unda radio pare să fi venit din direcția Proxima Centauri, o stea pitică roșie aflată la 4,2 ani lumină de Pământ. „Este primul candidat serios de la „Wow!”, au spus oamenii de știință.

Semnalul „Wow!” a fost un fascicul scurt de unde radio, detectat Observatorul Radio Big Ear din Ohio, în 1977.

Semnalul neobișnuit și-a câștigat numele după ce astronomul Jerry Ehman a scris „Wow!” lângă date, și a dezlănțuit un val de entuziasm.