• Furtunile solare perturbă câmpul magnetic al planetei.
  • Furtunile solare puternice ar putea paraliza internetul la nivel mondial.
  • Fluctuațiile electromagnetice pot dezafecta amplificatoarele de semnal.

Internetul ar putea fi paralizat preț de câteva săptămâni din cauza furtunilor solare puternice, avertizează un informatician din SUA, scrie Daily Mail.

Sangeetha Abdu Jyothi de la Universitatea California a evaluat modul în care vremea spațială poate perturba infrastructura internetului din întreaga lume. Prin urmare, ea crede că fluctuațiile electromagnetice pot dezafecta amplificatoarele de semnal, ce sunt plasate de-a lungul cablurilor submarine și care sunt necesare pentru a menține conexiunile pe distanțe lungi. 

Potrivit astrofizienilor, când furtunile solare ajung pe Pământ, ele perturbă câmpul magnetic al planetei noastre. Chiar dacă în acest caz, cablurile de fibră optică care asigură transmisia internetului global nu sunt afectate, amplificatoarele de semnal ar putea fi scoase din uz.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

„O puternică furtună solară are potențialul de a provoca întreruperi masive ale internetului”, a spus profesorul Abdu Jyothi.

Conexiunile locale de internet vor putea funcționa în cazul unei furtuni solare puternice, însă alte servicii, precum Facebook sau Google, care necesită acces la centre de date pe sacră largă s-ar putea întrerupe total.

Rezultatele complete ale studiului au fost prezentate la conferința SIGCOMM 2021 a Asociației pentru Mașini de Calcul (ACM), care se desfășoară în perioada 23-27 august.