• În ciuda faptului că Meta, compania cunoscută anterior sub numele de Facebook, a pierdut miliarde de dolari.
  • În timp ce începem anul 2023, patru experți prezic ce tehnologii ne vor modela viețile în acest an.
  • Companiile de retail și de divertisment vor lansa tot mai mulți piloți despre cum să construiască implicarea și loialitatea clienților în diverse metaversuri, în special platforme de jocuri precum Roblox”, spune ea.

Când vine vorba de anticiparea noilor tendințe în tehnologie, schimbările se produc repede. În 2022, NFT-urile au trecut la „resturile de ieri”, criptomonedele au cunoscut o iarnă lungă și rece, iar fuziunea nucleară a făcut primii pași de pe tărâmul science-fiction-ului spre a deveni realitate științifică. În timp ce începem anul 2023, patru experți prezic ce tehnologii ne vor modela viețile în acest an.

Inteligența artificială

Inteligența artificială (AI) a devenit parte din viața noastră de zi cu zi, regăsindu-se în toate domeniile, de la comerțul electronic la algoritmii social media. Ayesha Khanna, co-fondator și CEO al Addo, o firmă de soluții de AI și date, prezice o explozie de imagini și muzică generate de AI în 2023. Ea adaugă că, deși nu va înlocui oamenii, AI va deveni noul membru al echipei pentru oameni în multe locuri de muncă, contribuind cu idei și schițe”.

Bernard Marr, un futurist și autor al unor cărți precum Future Skills” și Business Trends in Practice”, anticipează, de asemenea, că în acest an, un punct central al IA va fi creșterea numărului de lucrători, pe măsură ce noi instrumente vor deveni disponibile pentru a permite forței de muncă să valorifice pe deplin IA”.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Khanna avertizează că va fi nevoie de mai multă muncă pentru a se asigura că co-piloții generativi de AI – cum ar fi Copilot de la GitHub, un instrument conceput pentru a ajuta dezvoltatorii să codeze – sunt exacți și imparțiali, în special în industrii precum cea a sănătății, unde ar putea exista consecințe grave dacă un asistent de AI recomandă un tratament greșit unui medic.

Metaversul

În ciuda faptului că Meta, compania cunoscută anterior sub numele de Facebook, a pierdut miliarde de dolari din cauza eforturilor sale în domeniul metaverselor, ideea de a petrece timp în lumi virtuale online devine din ce în ce mai mult parte din conștiința publică, iar acest entuziasm va crește în 2023, potrivit lui Khanna.

Companiile de retail și de divertisment vor lansa tot mai mulți piloți despre cum să construiască implicarea și loialitatea clienților în diverse metaversuri, în special platforme de jocuri precum Roblox”, spune ea.

Nativii metaverselor care au crescut jucându-se și socializând în realități digitale alternative vor determina companiile să găzduiască concerte, săptămâni ale modei, călătorii ale clienților și activități de edutainment în 2023″.

Tehnologia sustenabilității

Întregul domeniu al sustenabilității, susținut de tehnologii, va juca un rol monumental în 2023″, spune Abishur Prakash, co-fondator și futurist geopolitic la Center for Innovating the Future (CIF), din Toronto, și autor al cărții The World is Vertical: How Technology is Remaking Globalization”.

Proiectele de energie curată, cum ar fi cele care duc electricitatea generată de energia solară din Africa în Europa, vor avansa în 2023, adăugând o nouă dimensiune războiului energetic global.”

Cynthia Selin, profesor asociat la School for the Future of Innovation in Society și la School of Sustainability de la Arizona State University, consideră că în 2023, pe măsură ce vom continua să construim mai multe capacități pentru energiile regenerabile, stocarea energiei pe termen scurt și lung, cum ar fi bateriile și hidrogenul, va fi esențială.