Au trecut doi ani de când OpenAI a lansat ChatGPT și a transformat complet discuția despre inteligența artificială. Se vorbește despre investiții uriașe, modele din ce în ce mai inteligente, dar și despre limitele pe care aceste tehnologii încep să le atingă. Ce înseamnă toate astea și unde te duce această revoluție AI?

Noutățile din A.I.

Până acum, dezvoltarea modelelor mari de limbaj, cum e și ChatGPT, a fost ca o cursă nebună: mai mulți bani, mai multă putere de calcul și boom, modele din ce în ce mai performante. Doar că, în ultima vreme, unele voci din industrie spun că trenul acesta poate încetini. Săptămâna trecută, mai multe rapoarte au atras atenția că Orion, următorul model al OpenAI, nu ar fi cu mult mai bun decât GPT-4. Și aici apare întrebarea: e o problemă de limite tehnologice? De date? Sau poate chiar de așteptări prea mari? Ilya Sutskever, unul dintre fondatorii OpenAI, spunea recent că am intrat din nou într-o epocă a descoperirii și că nu mai e suficient să scalăm. Chiar și Marc Andreessen, un mare susținător al AI-ului, a recunoscut că modelele actuale par să atingă un plafon.

Ce înseamnă noutățile pentru utilizatori și pentru companii

Noutățile nu înseamnă neapărat sfârșitul AI-ului, dar nici vreo revoluție imediată. Poate că am consumat deja tot ce e uman din internet pentru a antrena aceste modele, iar acum trebuie să găsim alte metode pentru a merge mai departe. Și, deși Nvidia și alți giganți nu par îngrijorați pe termen scurt, unii experți avertizează că, dacă așteptările nu se aliniază cu realitatea, s-ar putea să vedem o explozie a acestei bule financiare.

Recomandări

ROMÂNIA MAI PUTERNICĂ
DUMINICA ASTA DU-TE LA VOT ȘI PUNE ȘTAMPILA PE ALB, ADICĂ PE NICIUNUL, SĂ VADĂ CĂ EXIȘTI!
CUM NE APĂRĂ ARMATA?
CUM STĂM CU ECONOMIA
CE SE ALEGE DE ROMÂNIA?
11 PERSOANE MOR ÎN UCRAINA

Citește și