• În fiecare zi asistăm la tot mai multe atacuri cibernetice care vizează obținerea de date.
  • Dacă vedeți în chat-urile individuale sau de grup mesaje pe care nu le-ați trimis, puteți începe să deveniți suspicios.
  • Pe de altă parte, există alternative la WhatsApp, care, deși sunt plătite, oferă o mai mare securitate pentru comunicații și sunt mult mai greu de piratat.

În era digitalizării și a globalizării, importanța datelor este enormă (avantaj strategic și competitiv pentru companii), iar în prezent acestea au o valoare economică incalculabilă, motiv pentru care în fiecare zi asistăm la tot mai multe atacuri cibernetice care vizează obținerea de date.

Furtul anumitor date nu numai că poate aduce profituri uriașe infractorului, dar poate servi, de asemenea, ca bază pentru obținerea unei răscumpărări de la victimă sau pentru utilizarea informațiilor de care dispune infractorul pentru a înșela victima într-o etapă ulterioară. Cel mai recent atac de furt de date de acest tip a fost suferit recent de WhatsApp. Potrivit informațiilor disponibile despre acest caz, platforma a fost piratată, iar datele a peste 500 de milioane de utilizatori din peste 80 de țări diferite au fost compromise.

Nu se știe cum au piratat infractorii platforma și au obținut datele, dar ceea ce știm este că acestea au fost oferite spre vânzare pe site-uri aparținând Dark Net” (piața neagră cibernetică). Odată ajunse în mâinile unor persoane lipsite de scrupule, aceste date ar putea ajunge să fie folosite pentru a comite diverse acte criminale (escrocherii, furturi de identitate etc.).

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Nu cu mult timp în urmă, platforma WhatsApp era o adevărată binecuvântare pentru hackeri, deoarece sistemul nu era criptat, iar mesajele circulau liber pe internet. Acest lucru însemna că oricine folosea aplicațiile potrivite putea accesa datele și conversațiile utilizatorilor. În prezent, acest lucru s-a schimbat și au fost încorporate diferite măsuri de securitate (verificarea în doi pași, criptarea conversațiilor de la un punct la altul etc.). Datorită acestui fapt, complexitatea hacking-ului WhatsApp a crescut, deși, așa cum ar spune Adidas, imposibilul nu este nimic” și nu excludem noi atacuri cibernetice în viitor.

Cu atât mai mult cu cât infractorii cibernetici își perfecționează constant tehnicile de hacking și le oferă în mod deschis pe anumite site-uri web. Dacă accesați un motor de căutare, cum ar fi Google, și întrebați cum să spargeți WhatsApp sau cum să spionați un anumit cont, apar numeroase rezultate cu aplicații, atât gratuite, cât și plătite, care vă permit, printr-o serie de pași, să intrați fără permisiune în alte dispozitive.

Cum putem ști dacă datele noastre au fost compromise și dacă numărul nostru se află printre cele piratate?

Nu este ușor de știut cu siguranță, dar există câțiva indicatori care ne pot ajuta să ne gândim că ne aflăm printre cei ghinioniști. Dacă vedeți în chat-urile individuale sau de grup mesaje pe care nu le-ați trimis, puteți începe să deveniți suspicios. Dacă vedeți ceva care nu se potrivește sau imagini care nu vă sună cunoscut, acționați și luați măsuri de precauție, mai ales dacă vedeți că contul dvs. începe să vă insulte contactele, să vă ofere publicitate sau să încerce să obțină anumite informații de la alte persoane.

Dacă se fac modificări la poza de profil, la fraza de stare sau la numele dvs. fără ca dvs. să fi făcut acest lucru în mod voluntar, este foarte probabil ca cineva să încerce să vă fure contul sau că a reușit să facă acest lucru. Dacă telefonul dumneavoastră funcționează mai lent decât de obicei, găsiți aplicații pe care nu le-ați instalat, bateria se termină mai repede, utilizează mai multe date sau se află într-o stare anormală, este posibil ca cineva să fi activat un spyware sau să vă spioneze în alt mod.

Și dacă toate acestea se întâmplă, cum pot să acționez?

Acțiunile de bază ar fi să blocați cartela SIM, să solicitați blocarea contului WhatsApp, să îl reinstalați pe un alt dispozitiv cu același număr și să nu vă deconectați. În plus, nu uitați să raportați acest tip de incident. Dacă nu este raportat, actul infracțional nu ajunge în atenția autorităților (poliție și justiție), ceea ce înseamnă că infractorii cibernetici văd că acțiunile lor nu au consecințe și ajung să le comită din nou.

Trebuie remarcat faptul că Forțele și Corpurile noastre de Securitate ale Statului dispun de unități specializate în combaterea criminalității cibernetice și dispun de specialiști și tehnologie de ultimă generație pentru a face acest lucru. De asemenea, judecătorii noștri sunt din ce în ce mai obișnuiți cu urmărirea penală a acestor infracțiuni, așa că raportarea ajută.

Ce trebuie să faci pentru a preveni piratarea telefonului mobil și a mesajelor tale

În pofida celor de mai sus, este întotdeauna mai bine să acționați preventiv decât reactiv. Rareori luăm măsurile necesare pentru a face mai dificil pentru infractori să facă ceea ce fac. În acest scop, este foarte important să se îmbunătățească confidențialitatea și securitatea atât a telefonului mobil, cât și a contului WhatsApp în sine (și ar fi foarte recomandabil ca inginerii IT de la Meta să protejeze și mai mult WhatsApp).

Acțiuni precum activarea verificării în doi pași, instalarea unui antivirus, setarea unor parole puternice și chiar utilizarea modelelor de desen, a amprentelor digitale sau a recunoașterii faciale pentru a intra în aplicație, sau nu, pot însemna să fii sau nu victimă a unui atac de acest tip. Pe de altă parte, există alternative la WhatsApp, care, deși sunt plătite, oferă o mai mare securitate pentru comunicații și sunt mult mai greu de piratat. Una dintre acestea este Threema. Această aplicație elvețiană nu permite înregistrarea cu un număr de telefon sau cu un nume, dar în timpul înregistrării, fiecărui utilizator i se atribuie un ID aleatoriu și complet anonim. Acest ID este singura informație pe care compania o stochează pe serverele sale și nu vinde datele utilizatorilor săi altor entități în scopuri publicitare. De asemenea, compania dispune de criptarea mesajelor de la un capăt la altul și nu stochează mesajele de chat pe server.

Securitatea noastră cibernetică este importantă și trebuie luate măsuri pentru a asigura pe cât posibil integritatea datelor noastre și pentru ca acestea să nu ajungă în mâini greșite.