Cea mai clară imagine cu gaura neagră. Este pentru prima dată când astronomii au reușit să o pozeze atât de aproape. FOTO și VIDEO

Cea mai clară imagine cu gaura neagră. Este pentru prima dată când astronomii au reușit să o pozeze atât de aproape. FOTO și VIDEO Sursă foto: Event Horizon Telescope
  • Astronomii au vizualizat câmpuri magnetice
  • Câmpurile magnetice înconjoară gaura neagră
  • Gaura neagră este în galaxia Messier87

Echipa proiectului „Event Horizon Telescope” a făcut cea mai clară poză a găurii negre din galaxia Messier48. După prima ședință foto de acum 2 ani, avem imagini și mai clare despre ce se întamplă acolo.

Este pentru prima dată când astronomii au reușit să măsoare polarizarea atât de aproape de marginea găurii negre. Măsura polarizării este o semnătură a câmpului magnetic pe care acum îl putem observa.

Gaura neagră din galaxia Messier87 este la o distanță de 55 de milioane de ani lumină de Pământ. Realizarea imaginii a fost o muncă de echipă globală. Colaborarea „Event Horizon Telescop” este realizată cu ajutorul a 8 radio telescoape terestre amplasate în Chile, Mexic, Spania, Hawaii, Arizona și Antarctica.

Sursă foto: eventhorizontelescope.org
This image shows the jet in the M87 galaxy in polarized light. It is 6,000 light-years long. Image courtesy of ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), Goddi et al.
Sursă foto: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)