• Observatorul Arecibo din Puerto Rico a suferit noi daune majore și nu este funcțional
  • Un cablu a cedat și a distrus o parte din infrastructura observatorului
  • Este un telescop radio care urmărește asteroizi și posibile semne de viață extraterestre

Cel mai mare telescop radio din lume a suferit pentru a doua oară în câteva luni daune semnificative. Observatorul Arecibo din Puerto Rico nu este funcțional.

Asta după ce un cablu a cedat și a provocat daune semnificative. Este a doua oară când se întâmpla asta anul ăsta. Iar noul incident este legat direct de cel din august, unul pe care directorul Observatorului nu și-l putea explica.

Francisco Córdova, directorul observatorului Arecibo: „Cablul nu s-a rupt, în sensul că a cedat la mijloc. Dar într-un fel a ieșit din montură, ceea ce este și mai ciudat. Încă încercăm să ajutăm ca echipa noastră de ingineri să înțeleagă și să analizeze ce s-a întâmplat și care a fost cauza.”

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Observatorul astronomic din Puerto Rico este cel mai mare din lume. Este folosit pentru identificarea din timp a asteroizilor care ar putea să lovească planeta. Mai mult, în 1974 a fost cel de pe care s-a transmis cea mai puternică transmisiune către Spațiu.

În 2016 a detectat primele sunete radio din Spațiu pe care cercetătorii le-au atribuit unor planete moarte. De asemenea, pe observatorul din Puerto Rico s-a filmat o luptă a lui James Bond în filmul Golden Eye.