• Cursa pentru reluarea zborurilor supersonice de pasageri la aproape două decenii după retragerea Concorde de pe piață a fost reluată cu entuziasm.
  • Bombardier, producător canadian de avioane de lux, a prezentat și testat un avion de pasageri care poate fi considerat cel mai rapid din lume, mai ales că a atins viteză supersonică în teste.
  • Compania canadiană a anunțat că Global 8000, aflat în curs de dezvoltare, va fi „cel mai rapid avion din lume, cu cea mai lungă rază de acțiune”.

Cu o capacitate de până la 19 pasageri, o autonomie de 8.000 de mile marine (14.800 de kilometri) și o viteză maximă de Mach 0,94 (peste 1.200 km/h), viitorul avion este așteptat să intre în producție în 2025, potrivit unui comunicat al Bombardier.

Vestea vine după ce un vehicul de testare Global 7500 a spart bariera sunetului în timpul unui zbor demonstrativ în luna mai, atingând viteze mai mari de Mach 1.015.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Aeronava, însoțită de un avion de urmărire NASA F/A-18, a devenit, de asemenea, primul avion din categoria Transport care a zburat supersonic cu combustibil pentru aviație sustenabil (SAF), spune Bombardier, citat de CNN.

Aeronava Global 8000 valorifică atributele remarcabile ale aeronavei Global 7500, oferind clienților noștri o aeronavă emblematică a noii ere”, a declarat Éric Martel, președinte și CEO Bombardier.

Efortul Bombardier de a crea un avion supersonic de pasageri nu este singular. În 2021, United Airlines a anunțat că ar putea oferi rute cu viteze supersonice încă din 2029, după ce a încheiat un acord pentru cumpărarea a 15 avioane supersonice.

Între timp, Boom Supersonic, cu sediul în Colorado, a finalizat testele la sol pe X-B1, aeronava prototip pentru avionul său Overture, conceput pentru a găzdui între 65 și 88 de persoane, care își propune să zboare peste 500 de rute, în principal transoceanice, la viteze de Mach-2,2 (peste 2.400 de km/h).

Totodată, startup-ul de aviație Aerion din Florida s-a prăbușit luni după ce a dezvăluit planurile pentru un avion comercial Mach 4+ numit Aerion AS3. Majoritatea aeronavelor comerciale zboară de obicei la viteze de 740-930 km/h, însă Bombardier Global 8000 va depăși viteza de 1.200 km pe oră.