• Cursa pentru reluarea zborurilor supersonice de pasageri la aproape două decenii după retragerea Concorde de pe piață a fost reluată cu entuziasm.
  • Bombardier, producător canadian de avioane de lux, a prezentat și testat un avion de pasageri care poate fi considerat cel mai rapid din lume, mai ales că a atins viteză supersonică în teste.
  • Compania canadiană a anunțat că Global 8000, aflat în curs de dezvoltare, va fi „cel mai rapid avion din lume, cu cea mai lungă rază de acțiune”.

Cu o capacitate de până la 19 pasageri, o autonomie de 8.000 de mile marine (14.800 de kilometri) și o viteză maximă de Mach 0,94 (peste 1.200 km/h), viitorul avion este așteptat să intre în producție în 2025, potrivit unui comunicat al Bombardier.

Vestea vine după ce un vehicul de testare Global 7500 a spart bariera sunetului în timpul unui zbor demonstrativ în luna mai, atingând viteze mai mari de Mach 1.015.

Recomandări

LIDERII RESPING PLANUL LUI PUTIN
EXCLUSIV ALEPH NEWS - MEDIAFAX
ELVEȚIA ÎNVINGE UNGARIA LA EURO
JOE ALWYN „DĂ DIN CASĂ"
FRANCEZII PROTESTEAZĂ
ÎNCEPE EURO 2024

Aeronava, însoțită de un avion de urmărire NASA F/A-18, a devenit, de asemenea, primul avion din categoria Transport care a zburat supersonic cu combustibil pentru aviație sustenabil (SAF), spune Bombardier, citat de CNN.

Aeronava Global 8000 valorifică atributele remarcabile ale aeronavei Global 7500, oferind clienților noștri o aeronavă emblematică a noii ere”, a declarat Éric Martel, președinte și CEO Bombardier.

Efortul Bombardier de a crea un avion supersonic de pasageri nu este singular. În 2021, United Airlines a anunțat că ar putea oferi rute cu viteze supersonice încă din 2029, după ce a încheiat un acord pentru cumpărarea a 15 avioane supersonice.

Între timp, Boom Supersonic, cu sediul în Colorado, a finalizat testele la sol pe X-B1, aeronava prototip pentru avionul său Overture, conceput pentru a găzdui între 65 și 88 de persoane, care își propune să zboare peste 500 de rute, în principal transoceanice, la viteze de Mach-2,2 (peste 2.400 de km/h).

Totodată, startup-ul de aviație Aerion din Florida s-a prăbușit luni după ce a dezvăluit planurile pentru un avion comercial Mach 4+ numit Aerion AS3. Majoritatea aeronavelor comerciale zboară de obicei la viteze de 740-930 km/h, însă Bombardier Global 8000 va depăși viteza de 1.200 km pe oră.