Cercetători și directori executivi de top din domeniul A.I. atrag atenţia asupra „riscului de dispariţie” a omenirii

Sursa: CBS News
  • Inteligența artificială ar putea duce la dispariția umanității, au avertizat experții, inclusiv directorii OpenAI și Google Deepmind.
  • Zeci de persoane au susținut o declarație publicată pe pagina de internet a Centrului pentru Siguranța A.I..
  • Liderii de la OpenAI, Google Deepmind, Anthropic și alte laboratoare de inteligență artificială avertizează că sistemele viitoare ar putea fi la fel de mortale ca pandemiile și armele nucleare.A

Mai mulţi directori ai unor companii care dezvoltă inteligenţă artificială (A.I.), printre care şi Sam Altman, CEO al OpenAI, s-au alăturat marţi unor experţi şi profesori din domeniu pentru a-şi exprima îngrijorarea cu privire la ,,creşterea riscului de dispariţie a omenirii din cauza AI” , solicitându-le factorilor de decizie politică să ia în serios această ameninţare şi să o considere la fel de gravă cum este ameninţarea unui război nuclear sau a unei pandemii, scrie New York Times.

,,Diminuarea riscului de dispariţie din cauza AI trebuie să reprezinte o prioritate globală, la fel ca alte riscuri grave pentru întreaga societate umană, aşa cum sunt pandemiile sau războiul nuclear” , conform celor 350 de semnatari ai unei scrisori deschise publicate de organizaţia nonprofit Center for AI Safety (CAIS).

Alături de Altman, această scrisoare a fost semnată şi de directorii companiilor A.I. DeepMind şi Anthropic, precum şi de directori din cadrul Microsoft şi Google. De asemenea, pe lista de semnături se află şi Geoffrey Hinton şi Yoshua Bengio – doi dintre aşa-numiţii ,,naşi ai inteligenţie artificiale” , care au primit premiul Turing în 2018 pentru activitatea lor în domeniu, dar şi numeroşi profesori de la universităţi precum Harvard sau Tsinghua, din China.

În cadrul unui comunicat al organizaţiei CAIS este invocat cazul companiei Meta, unde lucrează cel de-al treilea ,,naş” al inteligenţei artificiale, Yann LeCun. Niciun reprezentant al acestei companii nu a dorit să semneze scrisoarea deschisă.

În luna aprilie, Elon Musk şi alţi experţi din domeniu au fost primii care au vorbit despre riscurile pentru societate în ansamblu ale acestei tehnologii.

Desigur că A.I. este o tehnologie ce poate fi revoluţionară în domenii precum cel medical, dar poate duce şi la intruziuni în viaţa personală a oamenilor, se poate afla la baza unor puternice campanii de dezinformare şi poate provoca noi probleme atunci când maşinile inteligente vor gândi pentru ele.

Unul dintre pionierii acestui domeniu şi semnatar al scrisorii Geoffrey Hinton a declarat recent că inteligenţa artificială ar putea fi ,,o ameninţare mai urgentă” pentru omenire decât schimbările climatice.

Citește și

Elon Musk s-a întâlnit la Beijing cu ministrul de externe al Chinei. Tesla va construi o nouă fabrică de baterii pentru mașini electrice în Shanghai

VIDEO. Cum explică un general rus atacul cu drone din Moscova: „Este cel mai grav atac de după cel de-al Doilea Război Mondial”

Negocierile dintre sindicaliști și președintele Klaus Iohannis au eșuat. Greva continuă și mâine