- Inteligența artificială poate simula comportamentul comandanților în funcție de experiență, stres sau impulsivitate.
- Cercetătorii au simulat modul de decizie al comandanților luând în considerare și dispoziția de a uita lucruri.
- Oficiali ai SUA, China și Rusia negociază un set de reguli pentru a limita riscurile folosirii AI în domeniul militar.
Într-un conflict militar, comandanții sunt supuși unei presiuni psihice deosebite, în care trebuie să ia decizii raționale. Un grup de cercetători chinezi a simulat cu Inteligența Artificială comportamentul unui comandant virtual, în funcție de experiență și gândire.
Există un singur tip de comandant, valabil pentru orice situație?
Nu, nu este așa. Comandanții sunt și ei oameni cu diverse experiențe, cu diverse personalități și care pot fi „folosiți” în funcție de situația tactică și strategică. Asta înseamnă că pot fi diverși comandanți cu personalități ofensive sau defensive și cu diverse alte capacități de luptă, în funcție de situația de pe câmpul de luptă.
Bineînțeles, acest lucru are și anumite caracteristici mai fine, de exemplu, comandantul poate să și uite.
Toate aceste calități și posibilități au fost făcute în considerare, atunci când a fost programată Inteligența Artificială de către cercetătorii din China, pentru a simula anumite situații de luptă, ceea ce, în cazul Chinei este foarte important, pentru că există zone sensibile în jurul Chinei, de exemplu, în Marea Chinei de sud-est și în cazul Taiwanului, unde poate izbunci oricând un conflict.
Este foarte important că toate aceste simulări se pot face fără exerciții militare extinse, așa cum se face, de obicei, și în cazul NATO, de exemplu, ceea ce economisește foarte mult timp, resurse financiare și militare și se poate observa cum răspunde Inteligența Artificială și un comandant programat pe Inteligență Artificială, ce concluzii trage în cazul unei victorii sau, dimpotrivă, a unei înfrangeri pe câmpul de luptă. Iar toate acesta pot fi luate în considerare într-un viitor nefericit.