• Oamenii de știință japonezi au fost uimiți de ce se afla în interiorul unei capsule lansate de sonda spațială Hayabusa-2
  • Cercetătorii de la Agenţia spaţială japoneză (JAXA) au desigilat recipientul intern al capsulei
  • Când l-am deschis, am rămas fără cuvinte“, a spus unul din cercetători

Cercetătorii din Japonia au mărturisit că au rămas uimiți când au văzut cât de mult praf de asteroid se afla în interiorul unei capsule lansate de sonda spațială Hayabusa-2, scrie The Guardian.

Sonda japoneză a colectat anul trecut particule de materie de pe asteroidul Ryugu, care se află la o distanţă de peste 300 de milioane de kilometri de Terra. Totul într-o misiune îndrăzneață care a durat șase ani. Lansată în 2014, Sonda Hayabusa-2 a eliberat la începutul lunii decembrie o capsulă care a coborât pe Terra şi a fost recuperată în cele din urmă din centrul deşertului australian.

Cercetătorii de la Agenţia spaţială japoneză (JAXA) au desigilat recipientul intern al capsulei, după ce descoperiseră luni o cantitate mică de particule în exteriorul acestuia.

Când l-am deschis, am rămas fără cuvinte. A fost mai mult decât ne așteptam şi este vorba despre o cantitate atât de mare, încât am fost cu adevărat impresionat“, a spus cercetătorul Jaxa Hirotaka Sawada. El a mai dezvăluit că „nu erau doar particule minuscule precum cele de praf, ci şi mai multe specimene care măsurau câţiva milimetri“.

Seiichiro Watanabe, membru al proiectului Hayabusa şi profesor la Universitatea Nagoya, a spus că este încântat de rezultatele descoperite: „Sunt multe eşantioane şi se pare că ele conţin o cantitate suficientă de materie organică. Sper că vom învăţa multe lucruri despre modul în care materia s-a dezvoltat pe astrul din care provine Ryugu“.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Oamenii de ştiinţă speră că analiza acestor materiale îi va ajuta să descifreze cum s-a format universul şi cum a început viața pe Pământ.