- Telescoapele clasice captează forme doar de peste 42 mm la aceeași distanță.
- Tehnologia e bazată pe „interferometrie activă”, care analizează reflexia luminii.
- Ținta trebuie iluminată, astfel că tehnologia nu e invizibilă.
Din China vine un salt tehnologic impresionant: un laser de supraveghere care poate citi litere mai mici…decât un bob de orez, de la o distanță de peste un kilometru. Cu o precizie de 1 milimetru la 1,36 km, depășește cu mult capacitatea telescoapelor clasice. Dar cum funcționează tehnologia revoluționară?
Advertisment
Cum funcționează laserul din China?
Sistemul nu captează o imagine clasică, ca o cameră sau un telescop, se bazează pe modul în care lumina se reflectă și interferează atunci când atinge un obiect. Această tehnologie, numită interferometrie activă, folosește mai mulți senzori care analizează intensitatea și sincronizarea fasciculelor de lumină reflectate. Astfel, reușește să „reconstruiască” detalii extrem de fine, chiar și de la distanțe mari, fără să depindă de claritatea opticii, ci de fizica luminii.
La ce ar putea fi folosit?
De la monitorizare industrială la posibile aplicații militare. De exemplu, pentru a citi etichete sau inscripții mici de pe echipamente industriale aflate la mare distanță, fără a fi nevoie de apropiere fizică. În același timp, poate avea aplicații militare, precum recunoașterea de obiecte sau simboluri din teren. Dar, tocmai pentru că „citește” de la distanță, fără să te atingă, unii o văd ca pe un risc, un pas în plus spre supravegherea fără acord.
Recomandări
Citește și
- Încălzirea globală depășește 1,5°C până în 2029. Comisia Europeană stabilește un obiectiv pentru eficiența utilizării apei
- 71% din companiile din România adoptă A.I., iar 75% se tem de riscurile economice. Marius Luican, director Reveal Marketing Research: „Se va ajunge la înlocuirea anumitor persoane”
- Preocuparea lui Nicușor Dan e deficitul bugetar, nu alcătuirea unui Guvern. Pe 21 iunie, România iese din mandatul guvernului interimar
Partenerii noștri