- China a lansat cu succes misiunea Shenzhou 19.
- Echipajul include prima femeie inginer spațial din China.
- Lansarea face parte din planul Chinei de a ajunge pe Lună până în 2030.
- China a planificat peste 100 de lansări spațiale pentru acest an.
- Resursele lunare reprezintă un potențial motiv de dispută internațională.
O navă spațială chineză cu un echipaj de trei persoane, inclusiv prima femeie inginer spațial din țară, a andocat după o călătorie de peste șase ore, conform BBC.
Advertisment
Echipajul va folosi stația spațială proprie ca bază timp de șase luni pentru a efectua experimente și ieșiri în spațiu, Beijingul acumulând experiență și informații pentru eventuala sa misiune de a pune pe cineva pe Lună până în 2030.
Obiectivele misiunii
Beijingul a declarat lansarea Shenzhou 19 un „succes total” – aceasta este una dintre cele 100 de lansări pe care China le-a planificat într-un an record de explorare spațială, încercând să depășească rivalul său, Statele Unite.
Recomandări
Sute de oameni s-au adunat pe străzi, salutând și aclamând numele taikonauților, cuvântul chinez pentru astronauți, în timp ce aceștia decolau.
Cu doar doi ani în urmă, președintele Xi Jinping declara că „explorarea vastului cosmos, dezvoltarea industriei spațiale și transformarea Chinei într-o putere spațială reprezintă visul nostru etern”.
La începutul acestui an, șeful Nasa, Bill Nelson, a declarat că SUA și China sunt „de fapt, într-o cursă” pentru a reveni pe Lună, unde se teme că Beijingul dorește să își revendice teritoriile.
Pilotul acestei misiuni, Cai Xuzhe, este un veteran, dar călătorește împreună cu o nouă generație de taikonauți instruiți în China, născuți în 1990 – inclusiv prima femeie inginer spațial din China, Wang Haoze.
„Energia lor tinerească m-a făcut să mă simt mai tânăr și chiar mai încrezător”, a declarat el presei adunate înainte de decolare.
Mesajul este clar: aceasta este o nouă generație de călători spațiali și o investiție în viitorul țării.
Perspectiva chineză
La începutul acestui an, țara a realizat o premieră istorică prin recuperarea de probe de rocă și sol de pe partea îndepărtată a Lunii.
În 2021, China a aterizat în siguranță o navă spațială pe Marte și a lansat roverul Zhurong – devenind doar a doua națiune care face acest lucru.
China are, de asemenea, o flotă de sateliți în spațiu și are planuri pentru mulți alții.
În august, China a lansat primii 18 sateliți din ceea ce speră să fie, în cele din urmă, o constelație de 14.000 de sateliți care să asigure acoperirea internetului în bandă largă din spațiu, care speră să rivalizeze într-o zi cu Starlink de la SpaceX.
Elon Musk, directorul executiv al Starlink, a recunoscut pe propria sa platformă X că programul spațial al Chinei este mult mai avansat decât își imaginează oamenii.
Explorarea spațială a Chinei este o „misiune colectivă pentru umanitate”, spune Li Yingliang, directorul biroului general de tehnologie al Agenției spațiale cu echipaj uman din China, respingând îngrijorările SUA ca fiind „inutile”.
„Nu cred că acest lucru ar trebui să fie numit o competiție… China a susținut mult timp noțiunea de utilizare pașnică a spațiului în programul său spațial cu echipaj uman. În viitor, vom dezvolta în continuare cooperarea internațională în diverse aspecte ale tehnologiei spațiale cu echipaj uman, toate bazate pe partajare și colaborare”, adaugă el.
Dar noua cursă spațială nu se mai rezumă la a ajunge pe Lună. Este vorba despre cine va controla resursele sale.
Luna conține minerale, inclusiv pământuri rare, metale precum fierul și titanul – dar și heliu, care este utilizat în toate domeniile, de la superconductori la echipamente medicale.