China şi-ar putea testa moneda sa digitală în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing

Sursa foto: Profimedia
  • China încearcă să facă posibilă folosirea monedei sale digitale pentru sportivi şi turiști în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022
  • Li Bo, viceguvernator al Băncii Populare a Chinei (PBOC), a mai spus că obiectivul yuanului digital nu este de a înlocui dolarul SUA pe scena internaţională
  • Li a reiterat faptul că PBOC este axat pe utilizarea internă a monedei digitale

China încearcă să facă posibilă folosirea monedei sale digitale pentru sportivi şi turiști în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022, a declarat un oficial de top al băncii centrale, citat de CNBC.

Acesta ar putea fi primul test pentru moneda digitală chineză cu utilizatori internaţionali.

Li Bo, viceguvernator al Băncii Populare a Chinei (PBOC), a mai spus că obiectivul yuanului digital sau e-CNY (yuanul chinez electronic) nu este de a înlocui dolarul SUA pe scena internaţională.

PBOC a început testarea yuanului digital în 2014 şi a lansat recent o serie de proiecte pilot locale, care permit locuitorilor oraşelor, inclusiv Shenzhen şi Beijing, să testeze moneda cu comercianţii cu amănuntul. E-CNY vizează înlocuirea numerarului şi a monedelor aflate în circulaţie şi creşterea plăţilor fără numerar în China. Nu este o criptomonedă şi nu este concepută ca bitcoin.

„Pentru viitoarele Jocuri Olimpice de iarnă de la Beijing, am încercat să facem e-CNY disponibilă nu numai utilizatorilor interni, ci şi sportivilor internaţionali şi vizitatorilor similari”, a spus Li în cadrul unui panel moderat de CNBC la Forumul Boao pentru Asia.

Li a spus că banca centrală chineză va include „mai multe scenarii şi mai multe oraşe” pentru a testa yuanul digital.

Guvernatorul adjunct a spus că nu există încă un program pentru lansarea la nivel naţional a yuanului digital, dar că PBOC trebuie să îşi extindă domeniul de aplicare al proiectelor sale pilot şi să „consolideze” infrastructura tehnologică care stă la baza monedei digitale.

Dar Li a reiterat faptul că PBOC este axată pe utilizarea internă a monedei digitale.

„Pentru internaţionalizarea renminbi, am spus de multe ori că este un proces natural şi că obiectivul nostru nu este să înlocuim dolarul SUA sau orice altă monedă internaţională. Cred că obiectivul nostru este să permitem pieţei să aleagă şi să faciliteze comerţul şi investiţiile internaţionale” a spus Li Bo.

Cu toate acestea, PBOC lucrează cu alte bănci centrale – inclusiv cu cele din Thailanda, Emiratele Arabe Unite şi Hong Kong – pentru a explora utilizarea yuanului digital în comerţul transfrontalier.