- Primul concurs de frumusețe A.I. din lume provoacă dezbateri aprinse.
- Cele mai dure critici vizează standardele nerealiste de frumusețe.
- A.I. este acuzată că prin astfel de creații perpetuează stereotipurile rasiale și de gen.
Participantele la primul concurs de Miss A.I. sunt generate de Inteligența Artificială și atrag toate privirile, chiar dacă ele nu există în realitate.
Advertisment
Concursul de frumusețe A.I., numit „Miss A.I.,” este primul de acest fel în lume. Participantele sunt avatare generate de inteligența artificială, create folosind programe precum DALL·E 3, Midjourney sau Stable Diffusion.
Din peste 1.500 de înscrieri, 10 finaliste au fost selectate pentru evenimentul de la sfârșitul lunii iunie, difuzat online de World A.I. Creator Awards. Creatorii acestor avatare utilizează A.I. pentru a genera imagini din text, fiecare avatar având o personalitate unică și un aspect distinctiv.
Recomandări
Care sunt criticile principale legate de acest concurs?
Criticii susțin că acest concurs perpetuează standardele nerealiste de frumusețe și stereotipurile rasiale și de gen. Majoritatea modelelor sunt albe, slabe și au trăsături simetrice, reflectând standardele tradiționale de frumusețe.
Dr. Kerry McInerney de la Universitatea Cambridge afirmă că A.I. replică și amplifică normele existente, care sunt adesea sexiste, fatofobe și coloriste. Open A.I. recunoaște că DALL-E 3 tinde să genereze imagini care corespund idealurilor convenționale de frumusețe, contribuind astfel la proliferarea acestor standarde nerealiste.
Cum încearcă organizatorii să abordeze aceste probleme?
Organizatorii concursului susțin că participanții vor fi evaluați nu doar pe baza frumuseții, ci și pe utilizarea instrumentelor A.I. și influența lor pe social media. Sally-Ann Fawcett, judecător principal la Miss GB, caută „un mesaj puternic și pozitiv.” De asemenea, Sofía Novales, manager de proiect la The Clueless Press, încurajează diversitatea și recunoașterea problemelor existente legate de standardele de frumusețe. Cu toate acestea, unii creatori ai avatarurilor A.I. subliniază că tehnologia în sine nu este problema, ci modul în care oamenii doresc să folosească aceste avataruri pentru a atinge perfecțiunea percepută.
Citește și
- Cătălin Predoiu n-a prezentat HG cu prezidențialele în septembrie. Ciolacu cheamă partidele parlamentare la negocieri
- Generația Z este adepta operațiilor estetice. Psiholog: „Adolescenții tind să fie înclinați către social-media, unde standardele de înfrumusețare au devenit foarte greu de atins”
- SpaceX primește 843 milioane de dolari de la NASA. Un vehicul va ghida Stația Spațială Internațională înapoi pe Pământ
Partenerii noștri