• Cercetările efectuate în 2017 pentru YouGov, un sondaj din Marea Britanie, au constatat că 28% dintre companiile mari au refuzat candidații la un job după ce au efectuat astfel de verificări.
  • Companiilor nu le place să-și asume că au „spionat” prin feedul altora de Instagram sau Twitter, observând fotografii și glume deochiate.
  • Keith Rosser, fondatorul Reed Screening, spune că studenții lui sunt „îngroziți”de spionajul companiilor. Și pe bună dreptate.

S-ar putea să nu știi niciodată de ce E-mailul de la jobul unde ai aplicat nu va mai ajunge la tine, sau dacă motivele oferite pentru respingerea ta ar putea fi cele reale sau nu.

În același timp, companiilor nu le place să-și asume că au „spionat” prin feedul altora de Instagram sau Twitter, observând fotografii și glume deochiate. Cu toate acestea, mulți, în special „peștii” mari, fac exact asta. Și în număr tot mai mare. Companiile acționează în funcție de ceea ce găsesc în social media atunci când decid pe cine să angajeze, scrie The Economist.

Șefii și-au șicanat întotdeauna subalternii, apoi i-au judecat. Biroul în plan deschis și biroul cu vârf plat au evoluat, în parte, pentru că erau mai convenabile decât birourile victoriene confortabile pentru a vedea ce făceau funcționarii.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
IA MISS-UL LA 60 DE ANI

Acum, creșterea eului online înseamnă că ochiul angajatorului poate călători și mai departe. Pe lângă birou, pe lângă birou și în casă, familie și chiar prin postări prost judecate pe social media. Astăzi, companiile dețin genul de putere de spionaj asociată mai puțin cu directorii decât cu dictatorii, chiar și cu zeitățile.

Verificarea online e din ce în ce mai frecventă

Cercetările efectuate în 2017 pentru YouGov, un sondaj efectuat în Marea Britanie, au constatat că 28% dintre companiile mari au refuzat candidații după ce au efectuat astfel de verificări. Reed Screening, o mare agenție de verificare, i s-a cerut să efectueze cu o treime mai multe verificări pe rețelele sociale în decembrie 2021 decât cu un an mai devreme. Iar istoria socială devine din ce în ce mai acceptabilă din punct de vedere social. În această lună, guvernul a dat aprobarea tacită a practicii atunci când Departamentul pentru Educație a spus că școlile și colegiile „ar trebui să ia în considerare efectuarea unei căutări online ca parte a diligenței lor”.

Daca vrei sa pastrezi un secret…

Modul în care funcționează screening-ul este simplu. Unui ,,nenorocit” i se cere să parcurgă o parte, foarte posibil toată, din prezența online a unui solicitant. Orice comportament „problematic” va fi marcat cu un steag roșu, spune Keith Rosser, fondatorul Reed Screening. Una dintre cele mai mari companii britanice care efectuează această activitate. Probabil că vor exista o mulțime de semnale roșii, deoarece companiile, precum zeitățile și dictatorii, tind spre dezaprobare.

Lui Dumnezeu nu-i plăceau „beția, orgiile și asemenea lucruri”, a scris Pavel Galateni. Companiile, după spusele lui Rosser, fac și ele. De asemenea, dezaprobă limbajul rasist, sexist și abilist; persoane care petrec prea mult timp pe rețelele sociale și, în sfârșit, oameni care sunt nepoliticoși cu șeful lor.

Există legi care guvernează astfel de istorii. David Erdos de la Centrul pentru Dreptul Proprietății Intelectuale și Informației de la Universitatea Cambridge spune că marile companii ar trebui să avertizeze candidații înainte de a-i verifica. Companiile conștiincioase respectă aceste reguli, altele nu.

Verificarea online se răspândește și este îngrijorătoare

Faptul că o cerere de angajare poate duce la screening „nu este neapărat comunicat candidaților”, spune Simon Wadsworth. În ceea ce privește dreptul de a refuza, acesta este greu practicabil. „Cine naiba va fi acea persoană care spune: „Stai puțin, nu sunt mulțumit ?”, se întreabă Erdos. „Este probabil să fie un steag roșu.”

Toți sunt de acord că răspândirea screening-ului online este alarmantă, nu în ultimul rând pentru că este atât de neiertător. Metodele mai vechi de judecată socilă au oferit cel puțin o scăpare. Religiile permit pocăința; sistemele juridice includ termene de prescripție. Dar internetul este pentru totdeauna. Este posibil ca oamenii să nu poată să se elibereze vreodată de trecutul lor online, spune Erdos.

Așa cum, într-adevăr, unii jucători de cricket și fotbaliști, recent criticați pentru comentariile făcute cu aproape un deceniu în urmă, când erau doar adolescenți, au constatat pe prețul lor. Cei din industrie cred că legile ar trebui înăsprite, cu sancțiuni pentru încălcări. Între timp, se recomandă prudență. În discuțiile cu studenții, Rosser îi avertizează ce vor face companiile rețelelor lor de socializare atunci când aplică pentru locuri de muncă. Sunt „universal îngroziți”, spune el. Și pe bună dreptate.