• Programul de inteligență artificială recreează muzică urmărind degetele unui pianist
  • Programul Audeo a recreat muzica unor compozitori clasici cu o acuratețe de 86%
  • Audeo poate transforma un cântec la pian într-unul interpretat la trompetă

Playbackul devine artă. Mai exact un program de inteligență artificială creează muzică. Iar pentru asta nu trebuie decât să miște degetele precum un pianist, și melodia e gata.

Sistemul pe nume Audeo l-a urmărit pe pianistul Paul Barton. Apoi a fost testat pe muzica unor compozitori faimoși. Alex este compozitor și îți spune ce îi lipsește inteligenței artificiale să reușească să înlocuiască un muzician.

Alexandru Ioniță, compozitor: „Programul AI face o treabă inteligentă în sensul că îți ia digitația, ți-o transformă într-un frame și chiar dacă eu n-am avut sunet și am avut camera aici. Poți să iei un film din anii 70, o filmare dintr-un concert care a avut sunetul tăiat și să-ți redea notele. Dar nu îți redă sentimentul. Nu are simțământ, nu are conștiință. Atunci când tu cânți, ca și om, transpui o emoție“.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Ca în alte domenii în care este folosită inteligența artificială, există și un revers al medaliei.

Alexandru Ioniță, compozitor: „Nu cred că rolul AI-ului este să producă muzică, cred că rolul AI-ului de orice natură este să ajute. Dacă va fi folosit pentru a da la o parte partea umană și a face loc automatizării, cred că va face mai mult rău. Sper că vom fi destul de înțelepți cât să creăm programe care să ne ajute pe noi, nu prin care noi le ajutăm pe ele“.