- Rolul informării despre pericolele deepfake-ului devine crucial.
- Nu doar în înțelegerea acestui concept nou, ci și în definirea și apărarea conceptului de realitate vizuală.
- „La acest moment este una din cele mai mari provocări pe care atât autoritățile, cât și simplii utilizatori le au în acest moment”, a explicat Dan Cîmpean, de la Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică, la Aleph News.
Real or Fake? Cum faci diferența? Tehnologiile avansate permit generarea și modificarea imaginilor și a videoclipurilor la un nivel fără precedent. Această capacitate ridică probleme legate de autenticitatea și veridicitatea informațiilor deoarece devine tot mai dificil să distingem între imaginile și înregistrările create prin Inteligență Artificială și cele reale. În acest context, rolul informării despre pericolele deepfake-ului devine crucial. Nu doar în înțelegerea acestui concept nou, ci și în definirea și apărarea conceptului de realitate vizuală. Cât de complicat este pentru autorități să combată fenomenul de deepfake în pragul alegerilor?
„La acest moment este una din cele mai mari provocări pe care atât autoritățile, cât și simplii utilizatori le au în acest moment. Din păcate, sunt foarte multe instrumente simplu de utilizat prin care o imagine, o înregistrare audio sau video poate fi manipulată pentru a fi folosită în scopuri malițioase. Noi la Directorat ne uităm cu mare atenție în acest tip nou de riscuri cibernetice care au apărut. Încercăm să avansăm cât mai mult activitățile pe care le facem în vederea prevenirii acestor tipuri de manipulări, atacuri”, a explicat Dan Cîmpean, de la Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică, la Aleph News.