• Maximul de acoperire a discului Soarelui pe 25 octombrie este de 82%, într-un loc numit punctul central al eclipsei.
  • Eclipsa parțială de Soare va începe la ora 4:58 pe 25 octombrie, când Luna va trece prin fața Soarelui și se va încheia la aproximativ 9:01.
  • În timpul eclipsei din 25 octombrie, punctul central al eclipsei se va afla la Polul Nord.

Marți, pe data de 25 octombrie, Pământul va avea parte de o eclipsă parțială de Soare, care va fi vizibilă din anumite zone din Europa, vestul Asiei și nord-estul Africii. Observatorii cerului din alte părți ale lumii, cum ar fi Statele Unite, ar putea rata acest eveniment în persoană, dar îl pot urmări în direct online gratuit.

Eclipsa parțială de Soare va începe la ora 4:58 pe 25 octombrie, când Luna va trece prin fața Soarelui și se va încheia la aproximativ 9:01.

Proiectul Virtual Telescope Project 2.0 va permite pasionaților de astronomie să urmărească eclipsa parțială de soare din 25 octombrie din confortul casei lor. Eclipsa cu va fi filmată din Roma, Italia, și poate fi transmisă online gratuit în direct aici. Echipa de observatori mobili a site-ului Time and Date va transmite, de asemenea, în direct eclipsa parțială, iar reportajul va putea fi urmărit pe canalul său de YouTube.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Eclipsele solare au loc atunci când Luna se strecoară între Pământ și Soare, aruncând o umbră pe planetă și blocând total sau parțial lumina solară. Eclipsa parțială din 25 octombrie este a doua eclipsă parțială din 2022, ultima având loc pe 30 aprilie și traversând sud-estul Pacificului și sudul Americii de Sud.

Nici eclipsele parțiale de Soare, nici cele totale nu sunt vreodată vizibile din toate părțile Pământului. Acest lucru se datorează faptului că Luna este mult mai mică decât Pământul, iar umbra sa are o lățime de doar câteva sute de kilometri, ceea ce înseamnă că poate cădea doar pe o parte din suprafața planetei la un moment dat.